Befektetési tanácsadás

A befektetési tanácsadás a befektetési döntéseket érintő segítség, mely során az ügyfél segítséget kap saját befektetési stratégiájának megalkotásában. A befektetési tanácsadó akár konkrét pénzügyi eszközöket is ajánlhat az ügyfél részére.

Mi az a befektetési tanácsadás?

A befektetési tanácsadó az ügyfél igényeit mélyen megismerve, személyre szabottan segíti pénzügyi tervezését, befektetési stratégiájának kidolgozását. A megfelelő befektetési tanácsadó támogatja az ügyfelet pénzügyi céljainak elérésben. Hozamigényének, kockázattűrő képességének, tőkehelyzetének figyelembevételével konkrét pénzügyi eszközöket is ajánlhat. Fontos, hogy a tanácsadó nem rendelkezik az ügyfél vagyona felett, szemben a befektetési alapkezelővel, aki az alapba fektetett pénzzel szabadon gazdálkodik.

A befektetési tanácsadás nem kizárólag magánszemélyek számára érhető el. Kis- és nagyvállalatok ugyancsak igénybe vehetnek tanácsadói szolgáltatásokat. A befektetési tanácsadók feladata vállalatok esetén is a magánszemélyekéhez hasonló. Az ügyfél helyzetének, igényeinek áttekintése és megismerése, illetve ahol indokolt az ezekre vonatkozó változtatási javaslatok tétele az ügyfél céljainak elérése érdekében. Mindez többnyire alacsonyabb költségeket, hatékonyabb forrásallokációt, illetve jobban menedzselt likviditást jelenthet, az egyedi döntésnél.

A tanácsadási piac esetén kiemelten fontos a szolgáltatást nyújtó státusza. Ezt a típusú szolgáltatást megbízható, független tanácsadótól ajánlott igénybe venni. A független szolgáltatás jellemzően nem olcsó, viszont általa elkerülhető az esetleges érdekellentét a tanácsadó és az ügyfél között.

Miben különbözik ehhez képest a privát vagyonkezelés? Olvassa el cikkünket ebben a témában is!

Ingyenes pénzügyi és befektetési tanácsadók

Gyakoriak a magyar piacon azok a vállalatok, amelyek a szolgáltatásukat ingyenes befektetési tanácsadás címszó alatt hirdetik. Ingyen ebéd azonban nincs. Ennek megfelelően amiért valahol nem fizetünk, azért máshol fogunk. Mindez úgy lehetséges, hogy ezen személyek a legtöbb esetben jutalékért dolgoznak, az általuk értékesített pénzügyi eszközök után egy bizonyos jövedelem illeti meg őket. Amennyiben a tanácsadó nem a szolgáltatásért, hanem az értékesítés útján szerez jövedelmet, akkor anyagilag sem az ügyfél céljában, hanem a minél magasabb jutalékú pénzügyi eszköz értékesítésében lesz érdekelt.

Ezálatal az ingyenes pénzügyi tanácsadás esetén sokszor érdekellentét állhat fenn a tanácsadó és az ügyfél céljai között. Nem szükségszerű, hogy ezen tanácsadók kizárólag saját érdeküket vegyék figyelembe, azonban halmozottan fennáll a kockázata annak, hogy az érdekellentét okán nem az ügyfél igényeinek megfelelő konstrukció kerül megkötésre. A nem megfelelő konstrukció alatt lehet érteni az ügyfél céljainak elérését nem segítő, vagy az alternatívákhoz képest magasabb költséggel rendelkező konstrukció eshetőségét is. Az ilyen nem megfelelő konstrukció könnyen jelentősebb pluszköltséget róhat az ügyfélre, mint akár a valójában független befektetési tanácsadás.