Bikapiac

A bikapiac a hosszan tartó emelkedő  piaci trendek megnevezésére szolgál.

Bikapiac esetén a piacokat optimizmus jellemzi, általában a bizalom is erősnek mondható. Bikapiacnak jellemzően azon hosszabb távú emelkedő trendeket nevezik, melyek legalább 20 százalékos tőkepiaci emelkedést eredményeznek. Maga az elnevezés egyaránt szolgálhat az általános piaci hangulatra, de akár egy konkrét részvényre, esetleg nyersanyagra is.

bikapiac és medvepiac jelentése

A metafora eredetére több elmélet is van. A legismertebb szerint a két állat támadását leíró mozdulat áll összefüggésben a fogalmakkal. A bika felfelé öklelve támad, míg a medve lefelé csap le mancsával. A piaci iránykeresést szokás is a két trendet megtestesítő állat harcával bemutatni. Ennek megfelelő ábrázolás található a frankfurti tőzsde épülete előtt, de a világ számos más pontján is.

Mi az a bikapiac?

Az, hogy mennyi ideg kell tartson az emelkedés, hogy bikapiacról beszélhessünk, nincs pontosan definiálva. Emellett a folyamatos emelkedés sem kizárólagos kitétel. A bikapiac időtartama általánosságban viszonylag hosszú, több hónap, de akár 5-10 év is lehet. Mindez általában a gazdasági ciklusokok fellendülő szakaszaival kapcsolható össze. Az emelkedés mértéke hasonlóan nehezen határozható meg. Hüvelykujj szabályként a 20 százalékos emelkedést szokás bikapiacnak tekinteni.

Összességében tehát az elnevezést a több hónapig vagy évig tartó, folyamatos, 20 százalékot meghaladó emelkedésre szokás használni, de ettől valamely szempont szerint eltérő emelkedés is tekinthető bikapiacnak.

A bikapiacokat a velük ellentétes trendben mozgó medvepiacok határolják.  

Szeretne többet megtudni a bikapiacokkal ellentétesen zajló folyamatokról? Olvassa el a medvepiacokról szóló cikkünket is!

A bikapiacot optimizmus jellemzi. Általában jelentős az időszakban a gazdasági növekedés. Az emelkedő végén jellemző az alacsony munkanélküliség és az emelkedő a vállalati profitok. A bevonható magasabb tőke következtében jelentősen növekszik az új tőzsdei kibocsátások (IPO-k) száma. Ha azonban ezen mutatók értéke az átlagot jóval meghaladó szint fölé emelkedik aza ciklus végét, egy közeledő medvepiacot is jelenthet.

Bikapiac és medvepiac közötti különbségek

A bikapiac ellentéteként szokás megnevezni a medvepiacot. Míg a bikapiac az emelkedő piaci trenddel azonosítható, addig a medvepiac a hosszabb ideig tartó folyamatosan csökkenő árakat jelöli.

A bikapiacokat a befektetői optimizmus, illetve bizalom jellemzi, mely szerint a növekedés töretlenül folytatódni fog. Ezzel szemben a medvepiacokra a csökkenő árak és a kiterjedt pesszimizmus, a bizonytalanság jellemző. A két kép gyakran összefügg a gazdasági ciklusokkal. Általában a bikapiac megelőzi a kiterjedt gazdasági növekedést, ehhez hasonlóan gyakori, hogy a recessziót megelőzően már medvepiac tapasztalható. Azt azonban, hogy mikor vált át egy medvepiac bikapiacra, vagy fordítva kifejezetten nehéz előre jelezni. Gyakran csak utólag áll módunkban ezen változásokat megállapítani.

Mit csináljunk egy bikapiacon?

Amennyiben bikapiacon szeretnének pénzt keresni a befektetők, akkor az elméleti leghatékonyabb lehetőség, ha a bikapiaci trend elején vesznek, majd a csúcson – még a medvepiac előtt – eladnak. Ezzel együtt ezen pontok megtalálása majdhogynem lehetetlen. A bikapiacon történő befektetési stratégiák esetén a következő alap technikákat különítjük el:

  • „Buy and hold” stratégia: Magyarul venni és tartani. Ez az egyik legegyszerűbben követhető stratégia. Lényege, hogy a megvett részvényt tartja a befektető egészen addig a későbbi időpontig amíg magasabb áron nyílik lehetősége továbbadni azt. Ezen stratégiához a bikapiac általános emelkedő trendje megfelelő környezetet képes teremteni.
  • Növelt buy and hold stratégia: Ezen stratégia alapja, hogy a befektető folyamatosan egészen addig vásárol fix mennyiségű részvényt az adott vállalat részvényéből, ameddig annak ára emelkedik.
  • Visszatérési stratégia: A stratégia alapvetése, hogy bikapiacokon vannak időleges visszaesések, ezek azonban csak időlegesek és vissza fognak térni a trendjüknek megfelelő szintre. Követői a kisebb esésekbe vesznek bele és tartják a pozíciójukat ameddig az árfolyam vissza nem emelkedik.
  • Swing kereskedési stratégia: A stratégia mindközül a legkockázatosabb és a legkevésbé kapcsolódik a hosszú távú bikapiachoz. Kizárólag technikai elemzésen alapszik.