Blue chip

Blue chipnek nevezzük a magas kapitalizációval és jelenetős részvénypiaci forgalommal rendelkező vállalatok részvényeit.

Blue Chip jelentése

Ezen vállalatok általában vezető piaci pozíciókkal rendelkeznek, működésük stabil. Moderált növekedési kilátások, de stabil nyereségtermelő képesség jellemzi őket. Befektetőként részvényeiket megvásárolva viszonylag folyamatos osztalékra és relatíve alacsony kockázatra számíthatunk. Az ilyen vállalatok általában hosszabb ideje stabilan működnek, saját piacukon vezető pozícióval rendelkeznek. Stabil működésük mellett fontos a vállalat ismertsége, termékeik elismertsége. A Budapesti Értéktőzsdén 4 papír tartozik ebbe a kategóriába, ezek az OTP, MOL, Richter és a Magyar Telekom.

Az elnevezés eredete

A Blue Chip kifejezés a póker legértékesebb, kék színű zsetonjával hozható összefüggésbe. Használata eredetileg egy Oliver Gingold nevű Dow Jones alkalmazotthoz kötődik. Gingold 1923-ban vagy 1924-ben utalt úgy az értékes vállalati részvényekre, mint blue chipek. Eredetileg a magas árazással rendelkező papírokra utaltak így, manapság azonban inkább a legnívósabb, piacvezető, minőséggel azonosított vállalatokra használjuk a kifejezést.

Mi jellemző a Blue chip részvényekre?

A blue chip kifejezés egy adott gazdaság vagy egy adott piac jól ismert és stabil vállalataira utal. Az ilyen részvények általában alacsonyabb volatilitással és magasabb likviditással rendelkeznek. Sok kis és nagyobb befektető vásárolja papírjaikat akár az átlagosnál rövidebb időtávra is, hiszen a magas piaci likviditás miatt könnyebben pénzzé tehetők a részvények.

Blue chip vállalatok nem kötöttek egy iparághoz, bármelyik szektorból kikerülhetnek a cégek. Általában alacsony eladósodottsággal és stabil jövedelmezőségi mutatókkal rendelkeznek. Mérlegük jelentős stabilitást mutat. Likviditási helyzetük kedvező, külső finanszírozásra ritkán szorulnak. Folyamatos a profittermelő képességük, a befektetői bizalom fenntartása végett osztalékfizetésük hosszú időn keresztül stabil, gyakran növekvő pályán mozog.

A blue chip részvények magas kapitalizációja mögött jelentős, érett piaci részesedés található. A részvények árának alakulása gyakran a piacot meghatározó trendeknek megfelelően alakul, mivel a különféle piacokat reprezentálni hivatott tőzsdeindexek fontos részét képezik.

Kockázatos befektetésnek tekinthető?

A blue chipek kedvező piaci pozíciói mögött nem ritkán több évtizedes múlt rejlik. Hosszú fennállásuk alatt több átalakulást, válságot is megélhettek. A több évtizedes tapasztalat, a stabil működés és az alacsony külső eladósodottság kedvező pozíciókat ad egy esetleges válság esetén is. Gyakori, hogy ezen vállalatok még recessziós időszakban is profitábilisan képesek működni. Blue chip részvények vásárlása általánosságban – a többi részvényhez képest – alacsony kockázatúnak tekinthető, melyhez mérsékelt növekedés tartozik.

Blue chipek a magyar tőzsdén

A magyar tőzsdén tradicionálisan négy részvény, az OTP, a MOL, a Richter, illetve a Magyar Telekom esik ebbe a kategóriába. Ezek közül is egyértelműen kiemelkedik az OTP, mind kapitalizációban, mind forgalomban. Az OTP az egyetlen magyar papír, mely nemzetközi értelemben véve is blue chipnek tekinthető, vagyis komolyabb gond nélkül vásárolhatnak, illetve adhatnak el belőle nagyobb nemzetközi alapok is. A Richter, illetve a MOL megközelítőleg hasonlóan ítélhetők meg, míg a Magyar Telekom értékeltségében, illetve forgalmában is jelentősen elmarad a többitől.