Brókercég

Egy brókercég feladata, hogy az értékpapírokat venni és eladni akaró feleket összekösse és lebonyolítsa a közöttük végbemenő tranzakciót.

Miért segíti a tőzsdei tranzakciók lebonyolítását a brókercég?

Ha a tökéletes piac minden feltétele megvalósulna, azaz minden piaci szereplő birtokában lenne az összes információnak, és rögtön tudna cselekedni, nem lenne szükség brókercégekre. A valóságban természetesen ezek a feltételek nem adottak, a szereplők között információs aszimmetria áll fent. Emiatt a befektetni akaró szereplők nem feltétlenül tudják, kik adnak el, vagy hogy kik adnak el a legjobb áron. A brókercég azonban begyűjti az összes vételi és eladási ajánlatot, hogy a piac számára információt szolgáltasson és összekösse az adásvétel résztvevőit.

Brókercég költségei

A brókercégeknek kétféle díjazása megszokott: vagy a tranzakció egy adott százaléka illeti őket, vagy átalánydíjat kérnek az ügyfeleiktől. Több különböző típusú brókercég létezik, amelyek eltérő szolgáltatásokat nyújtanak, különböző díjazás ellenében.

Miben különbözik egy brókercégnél és egy banknál vezetett számla?

A brókercégeknél lehetőség van különböző pénzügyi eszközök, például részvények, kötvények és befektetési jegyek kereskedésére. A brókercégnél nyitott számlán, akár készpénzt is tartható, de ennek célja legfeljebb a likviditás képzése, vagy további pénzügyi eszközök vásárlása.

Egy banknál vezetett folyószámla csak pénzbeli letétet tartalmazhat, más pénzügyi eszközöket nem. A banknál vezetett értékpapírszámla már hasonlatos egy brókercégnél vezetett számlához, hiszen mindkettő értékpapírok nyilvántartására szolgál. Több kereskedelmi bank azonban nem folytat értékpapír kereskedési tevékenységet és többször a tőzsdén sincsenek jelen közvetlenül. Ilyen helyzetben banki értékpapírszámlánkra általában bankunk egy leányvállalati vagy külső brókercég segítségével tud tőzsdei értékpapírokat beszerezni.

A brókercégek fajtái

Számlát nyitni brókercégnél viszonylag gyors folyamat, legtöbbször az interneten keresztül lehet regisztrálni. A fizetendő díjak mértéke attól függ, milyen típusú szolgáltatásokat veszünk igénybe, mennyire személyre szabott a szolgáltatás és hogy emberi munkaerő, vagy számítógépes algoritmus segít a tranzakció lebonyolításában.

A full-service brókercégek teljes körű szolgáltatást biztosítanak, emiatt a díjaik is magasabbak. Többek között személyes tanácsadást és piaci elemzéseket is kínálnak. A befektetésben kevésbé jártas, kezdő befektetőknek lehet kifizetődő ezen típus választása.

A diszkont brókercégek ehhez képest kevesebb szolgáltatást nyújtanak, cserébe a fizetendő díjak is alacsonyabbak. Gyakorlottabb befektetők számára lehet ideális, akik szívesen készítenek saját elemzéseket.

A harmadik típus a robot tanácsadók által működtetett platform, ahol automatikus, algoritmus alapú pénzügyi tervezést vehetünk igénybe. Itt személyesen nem tartja velünk kapcsolatot bróker, csupán egy online felületen dönthetünk a befektetéseinkről az algoritmusok segítségével.