Bruttó nettó jelentése, számítása

A bruttó valaminek a teljes egészére utal, amíg a nettó ennek az egésznek egy meghatározott részére.

Bruttó nettó jelentése

A kereskedelemben is az áruk bruttó tömege az áru csomagolással számolt teljes tömegére vonatkozik, a nettó tömeg pedig csak az áru tényleges tömegére. Legtöbbször mégis a fizetéssel kapcsolatban találkozunk a fogalmával, így ez a bejegyzésünk is elsősorban ezzel a kérdéskörrel fog foglalkozni, de kitérünk többek között a közgazdaságtanban és a számvitelben alkalmazott értelmezésére is. 

Bruttó nettó bér

A nettó bér az az összeg, amit a munkavállaló ténylegesen megkap minden adó és járulékfizetés után. A bruttó bér ennél egy magasabb összeg, amiből még nincs levonva a személyi jövedelemadó, és az alkalmazott által fizetett járulékok. 2023-ban a teljes levonás a bruttó bérből 33,5%. Az erre rakódó összes munkáltatói teher - tehát amit a munkaadó köteles befizetni az állam számára a munkavállaló alkalmazás után - 2022-től a bruttó bér 13 százaléka, ami a szociális hozzájárulási adó összege. A 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás az idei évtől eltörlésre került. Röviden: 100 forint bruttó bér, a munkavállalónak adókedvezmények nélkül 66,5 forint nettó bért, a munkáltatónak pedig 113 forint bérköltséget jelent.

bruttó bér és nettó bér kiszámításának módja
bruttó bér, nettó bér

Bruttó bér jelentése

A bruttó bér az alapja a munkavállaló és a munkáltató által fizetett adóknak és járulékoknak. A munkavállaló bruttó fizetése az az összeg, amit megkapna mielőtt, bármilyen általa fizetett adót és járulékot levonnánk. Munkavállalói adókedvezményekkel ez lenne az a maximális összeg, amit ténylegesen kaphatna. Alkalmazotti jogviszony esetében a munkavállaló köteles befizetni az adókat és a járulékokat.

Nettó bér jelentése

A nettó bér az az összeg, amit a munkavállaló ténylegesen megkap minden adó és járulékfizetés után. A bruttó bérből levonásra kerül a személyi jövedelemadó (15%) és a társadalombiztosítási járulék (18,5%). A teljes levonás, ha nem vagyunk jogosultak valamilyen adó vagy járulékkedvezményre 33,5%. Egyszerűsítve mondhatjuk, hogy a nettó jövedelem, a bruttó jövedelem kétharmada. Ez a legrosszabb eset, mivel az arány az adókedvezmények igénybevételével növelhető. Nézzünk néhány példát a leggyakoribb lehetőségekre!

adókedvezmények, amelyekkel növelhető a nettó bér

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény egy családalapítást és gyerekvállalást ösztönző, magánszemélyek számára elérhető adókedvezmény. Az összevont adóalapot csökkenti, tehát az igénybe vevő személynek kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. Ez azt jelenti, hogy ugyanabból a bruttó fizetésből kevesebb adó kerül levonásra, azaz a kézhez kapott nettó fizetés magasabb lesz.

Eltartottak száma

Gyerekenként

Összesen

1

10.000 Ft

10.000 Ft

2

20.000 Ft

40.000 Ft

3

33.000 Ft

99.000 Ft

Háromnál több gyerek esetén minden további gyerek után plusz 33.000 forint jár

Ezen felül a 2021 bármely napján családi pótlékra jogosult szülőknek a 2021-ben kifizetett személyi jövedelemadójuk visszatérítésre kerül, maximum 809.000 forintig. 

Ki jogosult a családi adókedvezményre? Melyek az érvényesítés feltételei? Olvassa el a családi adókedvezményről szóló cikkünket is!


25 év alatti fiatalok adókedvezménye

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt és a 2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően megszerzett munkavégzésből származó jövedelmek után a 25 éven aluli fiatalok SZJA mentességet élveznek.

Első házasok adókedvezménye

Az adókedvezmény összege 5 000 forint, ami a házasságkötés hónapját követő 24 hónapban vehető igénybe.

SZJA mentesség 4 vagy több gyerek esetén

Négy vagy több gyermeket nevelő, vagy felnevelt anyák, életük végéig mentességet kapnak a személyi jövedelemadó fizetési kötelességük alól. Ez jelenleg a bruttó bér 15 százaléka.

Bruttó nettó bérkalkulátor 2023

A HR portál bérkalkulátora segítségével kiszámolhatjuk, hogy pontosan milyen nettó jövedelemre számíthat a munkavállaló és mennyi a teljes költsége a munkáltatónak. A kalkulátor számol az igénybe vehető adó és járulékkedvezményekkel, ezzel már egyénenként láthatjuk, hogy kinek pontosan, hogy alakul a tényleges nettó jövedelme.

Bruttó nettó a közgazdaságtanban

A közgazdaságtanban a bruttó a levonások előtti értéket jelenti. Például a bruttó hazai termék (GDP) az országon belüli, általában egy naptári évben előállított összes végtermék és szolgáltatás teljes piaci értékét jelenti. A nettó hazai termék (NDP) a bruttó hazai termékre (GDP) utal, levonva az ország tőke (gazdasági) javainak értékcsökkenését.

Összehasonlítás táblázat

Header

Bruttó

Nettó

jelentés

Valamivel kapcsolatban a teljes mennyiségre utal

A maradékra utal, ami az összes szükséges levonás után keletkezik

eredmény

A termék vagy szolgáltatás értékesítéséből származó árbevétel és az előállításához szükséges ráfordítások különbsége, mielőtt levonnánk az általános költségeket, adókat és kamatokat

Az az összeg, ami az összes költség levonása után megmarad

bruttó marzs, nettó marzs

Bruttó marzs = bruttó eredmény az árbevétel arányában

Nettó marzs = Nettó eredmény az árbevétel arányában

súly

A csomagolás súlyával számolt teljes súlya a terméknek

A csomagolás nélküli súlya a terméknek