Ciklikus részvény

A ciklikus részvény olyan részvény, amelynek árfolyama a gazdasági ciklusokkal együtt mozog.

Mit jelent a ciklikus részvény?

Ezen típusú részvények jellemzője, hogy ha jól teljesít a gazdaság, akkor részvények árfolyama is emelkedik, míg válság esetén csökken. Kockázatos befektetéseknek számítanak, azonban megfelelő hozzáértéssel kiaknázhatóak a bennük rejlő lehetőségek is.

Mi jellemző a ciklikus részvényekre?

A ciklikus részvény olyan részvény, amely árát a makroökönómiai vagy rendszerszintű tényezők és változások befolyásolják. A ciklikus részvények hozamai követik a gazdasági ciklusokat (expanziót, gazdasági virágzást, recessziót és fellendülést egyaránt). Ebből fakadóan ezen részvények volatilitása magas, és a gazdasági növekedés időszakában magasabb hozamokat produkálhatnak. Például a 2020-as járványhelyzet utáni nyitás beindította a gazdaságot, és ennek pozitív hatása volt a ciklikus részvényekre is.

A ciklikus részvények általában olyan vállalatokhoz és termékekhez kapcsolódnak, amelyek fogyasztása nagyban függ a gazdaság helyzetétől. Tehát gazdasági fellendülés során többet vásárolnak belőle, mint válság idején. Jellemzően az alapvető fogyasztáson (étel, víz, gáz) felüli javak és szolgáltatások tartoznak ide, mint az autók, vendéglátóhelyek, szállodák, ruházati üzletek (az úgynevezett diszkrecionális javak). Egyszerűen kifejezve ilyen termékekkel és szolgáltatásokkal többnyire akkor élnek az emberek, amikor meg tudják fizetni – tehát amikor jól megy a gazdaság. Értelemszerűen visszaesés esetén pedig ezek lesznek az elsők, amiken elkezd spórolni a lakosság.

A defenzív részvényekkel ellentétben (melyek rendszeresen osztalékot fizetnek, és recesszió idején is sokkal stabilabb befektetésnek számítanak) a ciklikus részvények árfolyama a gazdasági ciklusokkal együtt mozog. Ez nemcsak magasabb volatilitást (kockázatot), hanem magasabb hozamot is jelenthet. A hozzáértő szakemberek elemzések révén megpróbálják akkora időzíteni a részvények vásárlását, amikor a gazdaság éppen mélyponton van, hiszen ilyenkor alacsony áron juthatnak az értékpapírokhoz. Majd ugyanezen részvényeket sokkal drágábban el tudják adni, amint az ország gazdasági teljesítménye újból felszálló ágra kerül.

Példák

  • Tartós fogyasztási javakat előállító vállalatok: autóipar (Ford), háztartási cikkek (Whirlpool) – A tartós fogyasztási cikkek jó indikátorai a gazdasági teljesítőképességnek. Ha nő az igény az autók iránt, nőnek a havi megrendelés számok.
  • Nem tartós fogyasztási javakat előállító vállalatok: ruházat, cipő (Nike) – Olyan javak, amelyeknek a várható élettartam kevesebb mint három év.
  • Szolgáltatások, szolgáltatócégek: szórakoztatóipar (Walt Disney, Netflix) – A nem alapszükségletnek számító szolgáltatásokat (például streaming, vagy az utazáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat) előállító vállalatok értékesítése gazdasági visszaesés esetén csökkennek, ezért ezek is ciklikusnak tekinthetők.

Mivel ezek azok a termékek és szolgáltatások, amelyek fogyasztása elsőként visszaesik recesszió esetén, ezért a volatilitásuk és kockázatuk magas.