Cipőtalpköltség

A cipőtalpköltség röviden a gyakori bankba járással kapcsolatos kellemetlenségeket jelenti. 

Mit jelent a cipőtalpköltség?

Arra az időre és energiára utal, amelyet az emberek beletesznek abba, hogy magas inflációs időszakban elmenjenek a bankba és készpénzhez jussanak. A sok bankba járás eredménye, hogy elkopik a cipőtalpuk.

Cipőtalpköltség és infláció

A cipőtalpköltség (a menüköltség, kedvezőtlen hitelfeltételek, növekvő bizonytalanság és további tényezők mellett mellett) az infláció egyik rejtett, extra költsége. Infláció – főleg nagyfokú árszínvonal-emelkedés – esetén az emberek nem motiváltak arra, hogy ne költsék el vagy ne fektessék be a keresetüket, hiszen annak értéke folyamatosan csökken. Készpénz tartása helyett a lakosság igyekszik a vagyonát kevésbé likvid eszközökben tartani. A háztartások előbb megejtik a vásárlásaikat, és a pénzt értékállóbb javakra cserélik. Választhatnak valamilyen tárgyi eszközt, de akár külföldi valutát is.

Mivel tehát az emberek a készpénztől eltérő formában tartják a vagyonuk nagy részét, ezért ha vásárolni szeretnének, akkor ahhoz először a bankba kell menniük, hogy értékpapírjaikat, vagy bankbetétüket pénzzé tegyék. A gyakori bankba járás és pénzváltás költségét – pontosabban az időt és energiát, amelyet az emberek rászánnak a pénzfelvételre – nevezzük cipőtalpköltségnek. Ez arra utal, hogy a gyakori bankba járás miatt hamarabb elkopik az emberek cipőjének a talpa. Úgy is definiálhatjuk, mint azoknak a kellemetlenségeknek és költségeknek összessége, amelyek azzal járnak, hogy magas inflációs időszakban készpénzt tarthassunk magunknál. Nem állandó jelleggel, hanem akkor, amikor szükségünk van rá.

A fogalom eredete

A cipőtalpköltség fogalomának kialakulása az I. Világháború utáni Németországra és a hiperinfláció időszakára tehető, amikor a kereskedők futókat fogadtak fel azért, hogy minél gyorsabban át tudják váltani a hazai valutát egy stabilabb, külföldi fizetőeszközre. Napjainkban, a pénzügyi kultúra fejlődésével és a bankkártyák térnyerésével a bankba járásnak egyre kevésbé van relevanciája, hiszen kevesebb készpénzt használunk.