Csed 2023

A Csecsemőgondozási Díj, azaz a CSED, a szülési szabadság idejére vonatkozó fizetéspótló támogatás. 

Ez a legelső, gyermekvállalást támogató juttatás, amelyet bármelyik leendő szülő igényelhet, már a terhesség utolsó heteiben. A CSED a szülési szabadság időtartamára, azaz 168 napra jár és a figyelembe vehető jövedelem 100 százalékát utalják ki 2021 júliusa óta.

CSED számítása

Amennyiben az igénylést benyújtó szülő rendelkezik 180 napi jövedelemmel visszamenőlegesen, akkor a CSED összegét az ekkor kapott jövedelem szerint határozzák meg. Ha csak 120 napnyi jövedelemmel rendelkezik, akkor pedig azt fogják figyelembe venni. Ha az igénylő nem rendelkezik 120 napnyi jövedelemmel sem, akkor a CSED összegét a mindenkori minimálbér szerint határozzák meg.

A Csecsemőgondozási Díj összegéből csak a személyi jövedelemadó előleg kerül levonásra, és a családi adókedvezmény is érvényesíthető belőle.

Mennyi adókedvezmény jár a szülőknek? Olvassa el a családi adókedvezményről szóló cikkünket is!

CSED összege és időtartama

Legfeljebb 168 napig kaphatja az igénylő, kivéve koraszülött gyermek esetén. A CSED-et elsősorban a szülési szabadság idején kiesett jövedelem pótlására találták ki. Ez 24 hetet jelent, amiből 2 hetet kötelező kivennie az anyának.

Ha nem a vér szerinti szülő igényli, akkor utalása a gyermek születésétől számított 168. napig tart.

Amennyiben az igénylő újra visszatér a munkába, már nem jár a támogatás. Tehát, ha a nevelőszülői tevékenységen kívül az adott személy bármilyen keresőtevékenységet folytat, akkor elesik a Csecsemőgondozási díjtól. A munka elkezdését a CSED-ben korábban részesülő szülő köteles bejelenteni nyolc napon belül.

Kalkulátor

A Menedzsment Fórum portál kalkulátorának segítségével kiszámolhatja, hogy pontosan mennyi CSED-re jogosult.

CSED igénylés és jogosultság

Már a terhesség utolsó heteiben lehet igényelni bármelyik szülő által, amennyiben a gyermek születése előtt 1 évig, tehát 365 napig biztosított volt és a gyermeke a biztosítás ideje alatt vagy lejárata után maximum 42 nappal született.

Ha lejárt a biztosítása, de baleseti táppénzt még kap vagy kapott a gyermek születése előtt nem több, mint 28 nappal akkor is jogosult

Ha úgy gondolja, hogy a kérelmét igazságtalanul utasították el, lehetősége van fellebbezni, ilyenkor újra átvizsgálják az igénylését. Ha a kérvényező nem rendelkezik a szükséges 1 éves biztosítási idővel, de minden más rendben van az igénylésével, akkor a kormányhivatal általában elfogadja a kérvényt

Ki igényelheti a vér szerinti anyán kívül a CSED-et?

A csecsemőt gondozó vér szerinti apa,

  • ha a vér szerinti anya a felügyeleti jogát elveszítette,
  • vagy valamilyen igazolt egészségügyi probléma miatt kikerül az adott háztartásból,
  • valamint az anya halála esetén.

Örökbefogadás esetén

  • A gyermeket örökbefogadó anya
  • A gyermeket egyedül örökbefogadó férfi
  • Az a férfi, aki házastársával közösen fogadja örökbe a gyermeket, abban az esetben, ha az nő a háztartásból valamilyen egészségügyi probléma miatt kikerül, vagy meghal

Az említett eseteken felül a családbefogadó gyám is igénybe veheti a támogatást, ha a csecsemőt végleges döntés alapján gondozza.

CSED nyomtatvány

Papírformában a munkáltatónál lehet igényelni, míg az egyéni vállalkozók és egyéb önfoglalkoztatottak online tudják benyújtani a kérvényt. Amiket szükséges csatolni:

  • Ha biztosított volt, de megszűnt a jogviszony, akkor csatolni kell a biztosításról szóló igazolványt
  • Ha szülés előtti 2 évben több munkahelye volt, azt igazolnia kell
  • Ha nem a vér szerinti anya, hanem az édesapa igényli, akkor csatolni kell az egészségügyi szolgáltatótól kapott igazolást az édesanya állapotáról
  • Ha a szülés előtt igényli, akkor csatolni kell a születés várható időpontjáról szóló orvosi nyilatkozatot

GYED, GYES

A CSED-et nem kaphatja egyszerre a GYED-del, de a két igénylést be lehet adni egy időben.

A GYED-re (Gyermekgondozási díj) a CSED lejárta után jogosult a szülő egészen addig míg a gyermek be nem tölti a 2 éves kort. A GYED összege maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet, de mellette korlátlanul vállalhat munkát a szülő.

A GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) havi összege 28.500 forint gyermekenként és a gyermek 3 éves koráig kapható.