CSOK

A CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy 2016. január 1-jén bevezetett állami lakástámogatási program. A CSOK támogatás mértéke függ az eltartott gyermekek számától, illetve a támogatott ingatlan korától. 

CSOK lakástámogatást nemcsak meglévő, de előre vállalt gyermek után is igénybe lehet venni, amennyiben legalább az egyik igénylő fél 40 év alatti. Meglévő gyermekek után a házastársak, szülők, vagy élettársak életkoruktól függetlenül igényelhetnek CSOK támogatást lakásépítésre, vásárlásra, vagy akár bővítésre is.

CSOK-hoz kapcsolódó fogalmak

Gyermeknek minősül az az igénylővel egy háztartásban élő személy, aki i) a várandósság 12. hetét már betöltötte ii) az igénylő eltartottja, de a 25. életévét még nem töltötte be, iii) 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy, akinek állapota legalább egy éve tart és legalább egy évig előreláthatóan nem is szűnik meg.

Új lakásnak minősül a i) 2008. július 1. után kiadott építési engedéllyel, de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező ingatlan ii) olyan, még fel nem épített ingatlan, amely rendelkezik építési engedéllyel és az igénylő részére való értékesítés céljából építik iii) olyan lakóingatlan, amely a korábbi ingatlan alapjaira épül, amennyiben azok statikailag rendben vannak iv) olyan kész ingatlan, amely 2008. július 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik.

Fontos kiemelni, hogy CSOK igényelhető használt lakás vásárlásához vagy cseréjéhez is. Ilyenkor azonban a CSOK összege jelentősen elmarad az új lakásra igényelhető lakástámogatástól, illetve a kedvezményes lakáshitel igényléséhez legalább két gyermek szükséges. Továbbá az adásvételi szerződésben szereplő vételi ár legfeljebb a bank által meghatározott forgalmi érték 120 százaléka lehet.

A CSOK feltételei

A CSOK lakástámogatás igénylésekor több feltételnek is meg kell felelnie nemcsak az igénylő félnek, de a támogatott ingatlannak is.

Az igénylőre vonatkozó feltételek

 • Büntetlen előélet
 • Köztartozás mentesség
 • Egy vagy két gyermek esetén folyamatos 180 napos TB jogviszony, legfeljebb 30 napos megszakítással. Az ápolási díjban részesülő igénylő kivétel.
 • Három vagy több gyermek és új lakás építése vagy vásárlása esetén 2 év folyamatos TB jogviszony, maximum 30 nap megszakítással, amelyből az igénylést megelőző 180 nap kizárólag a keresőtevékenység fogadható el; kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül
 • Előre vállalt gyermek esetében csak olyan házaspárok igényelhetik a támogatást, ahol legalább az egyik fél 40 év alatti, már meglévő gyermekek esetében nincs kikötés a korra vonatkozóan

Gyermekvállalással kapcsolatos feltételek

 • Gyermeknek minősül az az igénylővel egy háztartásban élő eltartott, aki a 25. életévét még nem töltötte be
 • Új ingatlanra felvett támogatás esetén maximum három, használt ingatlanra felvett támogatás esetén maximum kettő gyerek vállalható előre
 • Az előre vállalt gyermekeknek egy gyerek esetében 4, két gyerek estében 8 és három gyerek esetében 10 éven belül kell megszületnie
 • A támogatás örökbefogadott gyermekre is igénybe vehető

Az ingatlannal kapcsolatos feltételek

 • A támogatott ingatlannak lakásbiztosítással fedezettnek kell lennie

Az említettek mellett fontos feltétel, hogy a családnak a támogatással megvásárolt vagy felújított ingatlanban kell élnie életvitelszerűen legalább 10 évig.

Az igényelhető támogatás mértéke

Az igényelhető CSOK lakástámogatás összegről az alábbi táblázatok adnak iránymutatást.

Igényelhető támogatás új ház vásárlása vagy építése esetén

Gyermekek száma
Összeg
Minimum alapterület
1
600.000 Ft
70  nm
2
2.600.000 Ft
80 nm
3 vagy több
10.000.000 Ft
90 nm

Igényelhető támogatás új lakás vásárlása vagy építése esetén

Gyermekek száma
Összeg
Minimum alapterület
1
600.000 Ft
40  nm
2
2.600.000 Ft
50 nm
3
10.000.000 Ft
60 nm

Igényelhető támogatás használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén

Gyermekek száma
Összeg
Minimum alapterület
1
600.000 Ft
40  nm
2
1.430.000 Ft
50 nm
3
2.200.000 Ft
60 nm
4 vagy több
2.750.000 Ft
70 nm

Amennyiben az igénylő fél már vett igénybe vissza nem térítendő támogatást valamelyik gyermek után, akkor a korábbi kedvezmény összege levonásra kerül a lakástámogatásból.

Kedvezményes CSOK hitel

Többgyermekes családok új lakás építése vagy vásárlása esetén további kamattámogatott hitelre jogosultak. A kamattámogatott hitel kamata évi fix 3 százalék, futamideje legfeljebb 25 év.

 • Két gyermek esetén a lakástámogatási hitel maximum összege 10 millió forint
 • Három vagy több gyermek esetén a lakástámogatási hitel maximum összege 15 millió forint

Igényelhető kedvezményes hitel új ház vásárlása vagy építése esetén

Gyermekek száma
Összeg
Minimum alapterület
2
10.000.000 Ft
80 nm
3 vagy több
15.000.000 Ft
90 nm

Igényelhető kedvezményes hitel új lakás vásárlása vagy építése, vagy használt lakás vásárlása esetén

Gyermekek száma
Összeg
Minimum alapterület
2
10.000.000 Ft
50  nm
3 vagy több
15.000.000 Ft
60 nm

A kedvezményes hitel több banknál igényelhető. A kamat minden esetben megegyezik, de a folyósítási, illetve az értékbecslési díj miatt előfordulhatnak kisebb eltérések a költségekben.

Újdonságok 2021-től

2021 óta az új építésű ingatlanokra 27% helyett csak 5% ÁFÁ-t kell fizetni, ami ráadásul a CSOK igénybevétele esetén a legfeljebb 150 négyzetméternyi lakások és a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házak esetén visszaigényelhető. Emellett a 4% illeték megfizetésére sincs szükség a támogatás igénybevétele esetén.

Tavaly elindult az otthonfelújítási támogatás is és a többgenerációs otthont kialakító családok a 10 millió forintos támogatásra is jogosultak lehetnek, amit tetőtér beépítésére használhatnak fel.

A CSOK folyósítása

Lakásvásárlás esetén a bank egy összegben folyósítja a CSOK támogatást, még akkor is, ha a lakásvásárlásra a használatbavételi engedély kiadása előtt kerülne sor. Új lakás építése estében a folyósításra, a készültségi fokkal arányosan, utólagosan kerül sor. A bekerülési összeg legalább 70 százalékát számlákkal kell igazolni a folyósítás megindításának érdekében.

A CSOK elvesztése

Bizonyos esetekben a lakástámogatás elvész, vagy visszafizetésre kerül, amennyiben

 • a gyermekvállalás csak részben teljesül; ilyenkor csak a meglévő gyermek után jár a támogatás
 • a határidő lejártakor kettőnél kevesebb gyermek született
 • válás után a gyermek a lakásból kiköltöző szülőhöz költözik
 • válás után a gyermek vegyesen kerül elhelyezésre
 • az ingatlant nem lakáscélból használják
 • az ingatlant más használja
 • lebontják az ingatlant

Ugyanakkor a CSOK NEM vész el, ha

 • a gyermek nagykorúvá válik és elköltözik
 • a gyermek tanulmányok miatt elköltözik
 • a gyermeket egészségügyi intézményben kezelik
 • az igénylő munkavállalás miatt legfeljebb 5 évig más helységben lakik
 • az igénylő közeli hozzátartozót ápol vagy letöltendő szabadságvesztését tölti
 • az élettárs elhalálozása esetén
 • a gyermek elhalálozása vagy halva születése esetén