Csoportos beszedési megbízás

A csoportos beszedési megbízás során egy jogi vagy természetes személy felhatalmazza a számlavezető bankját arra, hogy engedélyezze bizonyos előre ellenőrzött szolgáltatók számára, hogy szolgáltatásuk ellenértékét automatikusan, adott időközönként leemeljék a bankszámlájáról.

Mi az a csoportos beszedési megbízás?

A csoportos beszedési megbízás az egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a fizetési kötelezettségeink rendezésének.

Annak, hogy csoportos beszedési megbízással rendelkezhessünk, három feltétele van:

  • Szükség van egy bankszámlára, amelyről a szolgáltató leemelheti a fizetendő összeget. (Arra is lehetőség van, hogy más számlájával történjen fizetés. Például a szülő saját bankszámlájáról kifizetheti a gyereknek szóló csekket.)
  • A szolgáltatónak lehetővé kell tenni a csoportos beszedési megbízást, mint fizetési mód. (Ez szinte az összes nagyobb közmű szolgáltatónál lehetséges, mivel ez nekik is érdekük, hiszen ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a késedelmes befizetések száma.)
  • Fel kell hatalmazni a számlavezető bankot, hogy a szolgáltató automatikusan leemelhesse a fizetendő összeget a bankszámlánkról. (Lehetőségünk van meghatározni egy limitet is, amelynél magasabb összeget a szolgáltató semmiképpen sem szedhet be a számlánkról.)

Csoportos beszedési megbízást a bankszámla-tulajdonosok nyújthatnak be. A bankszámla-tulajdonos szerződést köt a számlevezető bankjával, amelyet az elszámolóház nyilvántartásba vesz. Az elszámolóházak biztosítják az egyes megbízásokhoz szükséges gyors, biztonságos és hatékony információáramlást. A létrejöttéhez szükséges, hogy a számlatulajdonos és a szolgáltató előzetesen megállapodjanak, illetve a szolgáltató felhatalmazza a bankját a beszedési megbízások teljesítésére. A beszedési megbízások teljesüléséhez azonban szintén elengedhetetlen, hogy az ügyfél, tehát a bankszámla-tulajdonos részéről a bank megkapja a jogosultságot, hogy átutalhassa az adott összeget a szolgáltató számára.

A csoportos beszedési megbízást kezdeményezni lehet a bank internetbanki felületén, a bank telebank vonalán, a bankfiókban személyesen vagy a szolgáltatónál személyesen.

Mire használható a csoportos beszedési megbízás?

Csoportos beszedési megbízást változó összegű rendszeresen/azonos időközönként felmerülő számlák, fix előfizetések és tagsági díjak, valamint részletfizetés esetén érdemes igénybe venni. Ez azonban nem zárja ki, hogy egyszeri fizetésekre ne lehetne használni. Mindössze nem az a megszokott használati mód. Mivel a csoportos beszedési megbízás kezdeményezése és jóváhagyása viszonylag hosszabb átfutási idővel jár, nem használhatjuk olyan esetben, amikor azonnali fizetésre van szükség.

Előnyei

  • Egyszer kell csak felhatalmazást adni: Nem szükséges mindent külön intézni, elég egyszer felhatalmazást adni a banknak, és onnantól kezdve az automatikusan engedélyezi, hogy a szolgáltató leemelje a szolgáltatások ellenértékét a számláról.
  • Nem kell észben tartani a fizetési határidőket: A szolgáltató a megfelelő időben automatikusan leemeli a csekkek összegét a bankszámláról. Így nem kell aggódni a késedelmi díjak miatt. Elég csak arra figyelni, hogy legyen elegendő összeg a bankszámlán.
  • Kényelmes és időtakarékos: Nem kell havonta többször, a különböző csekkekkel ellátogatnunk a postára. Ezáltal rengeteg időpazarlástól és kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.
  • Nem kell megőrizni a csekkeket: A csoportos beszedési megbízással fizetett számlák és a fizetett összegek minden hónapban tételesen megjelennek a bankszámlakivonaton. A bankszámlakivonat bizonyítja, hogy a fizetések valóban megtörténtek, így elég ezt az egy dokumentumot megőrizni a csekkek helyett.
  • Előzetes ellenőrizhetőség: Mivel a számlát a beszedés előtt legalább öt munkanappal megkapjuk, előzetesen ellenőrizni tudjuk, mekkora összeget fog leemelni az adott szolgáltató a számlánkról. Ha valami nem stimmel az összeggel, akkor a számlavezető bankunknál lehetőség van ezt jelezni, illetve letiltani a beszedést (legkésőbb a terhelési napot megelőző 9 óráig).
  • Beszedési limit: Az ügyfél megadhat egy felső korlátot, amelyet a szolgáltató maximálisan leemelhet a bankszámlánkról. Ezáltal biztosítja, hogy egy hiba folytán a kelleténél nagyobb összeg ne kerüljön le a bankszámlánkról.
  • A fogyasztók védelme biztosítva: Ha a szolgáltató nem küldött előre számlát, vagy nem a megfelelő összeget emelte le, akkor az ügyfél jogosul a számlavezető banknál visszatérítést kérni. Fontos, hogy ez nem vonatkozik arra az esetre, hogyha a számlának megfelelő összeget szedték be, csak mi nem értettünk egyet az összeggel.  Ez esetben nem a bankhoz, hanem a szolgáltatóhoz kell fordulni.