Derivatíva

A derivatíva (származtatott ügylet) egy tőzsdén vagy tőzsdén kívüli piacon kereskedhető termék, amelynek ára egy másik, mögöttes termék árából származik. Fajtái a határidős ügyletek, opciók, és swapok.

Derivatíva jelentése

A derivatíva (származtatott ügylet) értéke a mögöttes eszközből „származtatott”. A befektetők a derivatívák segítségével fedezik a kockázatot vagy fektetnek az eszközbe annak fizikai tulajdonlása nélkül. A mögöttes eszköz – általában részvény, kötvény, deviza vagy nyersanyag – jövőbeni értékére spekulálnak, vagy fedezeti célzattal vásárolt derivatívák esetén, ha kedvezőtlenül alakulnak az események, még mindig bezsebelhetnek valamekkora nyereséget.

származtatott ügylet

Derivatíva előnyei

 • Olyan termékekkel lehet kereskedni, amelyek máshogy nem lennének elérhetőek.
 • Fedezhetik a kedvezőtlen áringadozásokból fakadó kockázatot.
 • Bizonyos esetekben a derivatívák költséghatékonyak. Az alacsony jutalékok miatt ideális daytrade lehetőségeket nyújtanak.
 • Egyszerű eladási (shortolási) lehetőséget biztosítanak, a klasszikus shortolással kapcsolatos korlátozások nem érintik a derivatívákat.

Derivatíva hátrányai

 • A derivatívák eleinte biztosítékokként szolgáltak, majd ennek helyét átvette a spekuláció. A derivatívák spekulációs célra megfelelnek, de hosszú távú befektetésre nem alkalmasak.
 • A napon túl tartott származtatott termékek esetében kamatot kell fizetnünk (vagy kamatot kapunk, de az esetek többségében nem ez a jellemző). Ebből következik, hogy a derivatívák hosszú távon már nem költséghatékonyak.
 • Mivel tőkeáttétes pozícióról beszélünk, hatalmas a derivatív termékekben felhalmozott hitelmennyiség (amely mögött nincsen tényleges érték, termék). A 2008-as világválságot is a derivatívákra vezetik vissza.
 • Összetett és bonyolult termékekről van szó. Nehéz megbecsülni a termék jövőbeli árát, hiszen az egy mögöttes terméktől függ, amelyet rengeteg tényező befolyásol.

Derivatíva típusai

 • Határidős termékek
  • Futures (részvényindex alapú származtatott, határidős termékek, egyedi részvény alapú származtatott, határidős termékek, deviza alapú határidős termékek, kamat alapú határidős termékek/swap ügyletek)
  • Forward ügyletek (deviza forward ügyletek)
 • Opciós termékek
 • Swapok (deviza vagy kamatláb swapok)
 • CFD termékek (egyesek ezt nem sorolják ide, mert nem történik valódi határidős ügylet a tőzsdén, csak a határidős termék árát követi a CFD termék)

A határidős termékeknek két típusa van: futures és forwardok. A kettő között az a különbség, hogy a futures ügyletek a tőzsdén, míg a forwardok a tőzsdén kívül zajlanak. A tőzsdei ügylete szabványosítottak, a tőzsde mint a feleket összekötő és a cserét felügyelő platform van jelen, és így kevesebb a kockázat is.

Futures

A futures ügyletek két fél közötti szerződést jelentenek egy adott termék cseréjéről (és fizikai eszköz esetében leszállításáról) egy előre meghatározott áron egy adott időpontban.  A szerződés eladási vagy vételi kötelezettséget jelent, tehát a cserének az adott időpontban meg kell történnie.

Futures ügyleteknél két irányba tudunk pozíciót felvenni: vétel (long) és eladás (short). Long pozíció esetén a kereskedő a vásárlásra kötelezett fél, vételi kötelezettsége van, míg short pozíció esetén a kereskedőnek eladási kötelezettsége van. Long pozíciónál arra számít a kereskedő, hogy lejáratkor magasabb lesz a piaci ár, mint a vételkor (szerződéskötéskor), és a kettő közötti különbség lesz a kereskedő nyeresége.

A futures ügyletek standardizáltak és a tőzsdén kereskednek, ezáltal alacsonyabb a kockázatuk a forward ügyleteknél. Futures típusú derivatívval történő kereskedéshez szükség van egy tőzsdei brókercégnél nyitott számlára egy olyan brókercégnél, amelyiknek kapcsolata van a kiválasztott határidős tőzsdével (CFD és CFD futures ügyletekre ez nem vonatkozik).

Forwards

Nagyjából ugyanazt takarja, mint a futures, azonban a kereskedés tőzsdén kívül történik. Ez azt jelenti, hogy magasabbak a kockázatok (valamelyik fél nem képes eleget tenni a kötelezettségeinek), viszont lehetőség van személyre szabni a származtatott ügylet feltételeit, nagyságát és az elszámolási folyamatot.

Opciók

Abban hasonlít a futures ügyletekhez, hogy ez is egyfajta megegyezés két fél között arról, hogy valamit egy előre meghatározott időpontban és áron elcserélnek egymással. A különbség abban rejlik, hogy míg határidős ügylet esetében vételi és eladási kötelezettségről beszélünk, az opciók esetében eladási vagy vételi jogról, lehetőségről az opciót vásárló fél esetében.

Mi a különbség a vételi és eladási opció között? Ha szeretne tudni többet erről a típusú ügyletről, olvassa el a témában írt cikkünket!

Swapok

A swap olyan derivatíva, amely során a felek két pénzügyi instrumentumra vonatkozó kötelezettségeket, cash flow-ikat cserélik ki. A swapok több részből, egy azonnali ügyletből és több határidős ügyletből állnak. Két legismertebb fajtája a deviza swap és a kamatláb swap.

A deviza swap az exportáló vállalatok körében használatos árfolyamkockázat csökkentése céljából. Lényege, hogy a két fél - a két exportáló cég, melyeket a bankrendszer köt össze - egy devizapárhoz tartozó pénzáramot, illetve azok kamatkülönbözetét cseréli ki egymással.

A kamatláb swap a hitelfelvevők körében elterjedt eszköz. Az ügylet során bizonyos feltételek mellett (azonos pénznemben, meghatározott tőkére és időtartamra vonatkozóan) a két fél kicseréli a kamatfizetéseit – ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy elszámolják egymás között a kamatok különbözetét. A kamatswapok egyik leggyakoribb formája a fix és lebegő kamatlábak elcserélése.

Mire figyeljünk a derivatívákkal kapcsolatban?

A részvényekkel való kereskedéshez képest két jelentős különbséggel kell számolnunk a derivatívák kapcsán: tőkeáttételes pozíciókról beszélünk és bonyolultabb termékekkel kereskedünk.

Ez utóbbi azt takarja, hogy fontos látnunk az összefüggéseket, több dologra figyelnünk kell kereskedés során, például a kamattartalomra, a kontraktusméretre és lejárati időpontokra.

 • Kamattartalom: a derivatíva ára magasabb, mint piaci ár, azonban a lejárathoz közeledve csökken a különbség (csökken a kamattartalom).
 • Kontraktusméret: kontraktusokkal (szabványosított csomagokkal) tudunk kereskedni futures ügyletek során, és ezek a csomagok változó méretűek.
 • Különböző lejárati idők