Éjszakai pótlék

Az éjszakai pótlék a Munka Törvénykönyve által szabályozott bérpótlékok egyike. Bérpótlék általánosságban az alapbért egészíti ki, amennyiben a munkakör “nem-általános” feltételekkel jár. Ilyen nem általános feltételek lehetnek a vasárnapi, egyéb munkaszüneti napokon, illetve bizonyos napon belüli munkaórák keretében ledolgozott műszakok, illetve a készenléti és az ügyeleti műszakok is.
éjszakai pótlék

Bérpótlék jelentése

Általánosan bérpótlék azért jelenik meg egy gazdaságban, hogy a kevésbé vonzó munkakörülményekért kárpótolja a munkavállalót. Bérpótlékok minden egyes ledolgozott óra után igényelhetők, amennyiben a ledolgozott munkaóra megfelel bizonyos feltételeknek. A bérpótlékok mértéke az alapbér százalékában kerül meghatározásra.

éjszakai pótlék

15%

műszak pótlék

30%

vasárnapi pótlék

50%

munkaszüneti pótlék

100%

készenléti pótlék

20%

ügyeleti pótlék

40%

túlóra pótlék

50%

Éjszakai pótlékra az este 10 és reggel 6 óra között ledolgozott munkaórák után válik jogosulttá a munkavállaló. Mértéke az alapbér 15 százaléka.

Amennyiben a munkavállaló jogosult műszakpótlékra, úgy a két pótlék nem halmozható. Így csak a magasabb, azaz alapbér 30 százalékára rúgó műszaki pótlék alkalmazható. Mint egyéb bérpótlékok esetében, úgy éjszakai pótlék esetében is lehetőség van a munkavállaló és munkaadó közötti előzetes megegyezésre, ahol mód van a bérpótlék beépítésére az alapbérbe vagy havi átalánydíj meghatározására is.

Szeretne többet tudni a bérpótlék többi fajtájáról? Olvassa el a bérpótlékokról szóló összefoglalócikkünket is!


Műszakpótlék

Miután az éjszakai pótlék és a műszakpótlékok együttesen nem alkalmazhatók, érdemes tisztázni mikor vagyunk jogosultak műszakpótlékra. Műszakpótlékot olyan munkavállaló kaphat, aki este 6 és reggel 6 óra közötti időszakban végez munkát. Emellett az, akinek munkaidő-beosztása rendszeresen változik. Utóbbi feltétel akkor teljesül, ha adott hónapban a munkanapok legalább egyharmadában minimum 4 órával eltér a műszak kezdetének ideje a maradék kétharmad kezdetének idejétől.

Bérpótlékok halmozása

Bizonyos esetekben több bérpótlék feltétele is teljesül. Ilyenkor többször lehetőség van a bérpótlékok halmozott igénybevételére, azonban mindig az alapbér képezi minden egyes bérpótlék alapját. Azaz pótlékra nem fizetünk pótlékot.

Amennyiben két bérpótlék együttesen nem alkalmazható, úgy mindig a magasabb rátájú bérpótlék marad érvényben.

Éjszakai pótlék kiszámítása

Összegének kiszámítása könnyen elvégezhető, mindössze az éjjel tíz és reggel hat óra közötti időintervallumba eső munkaórákra jutó bér 0,15-szeresét kell venni. Ha például egy 1500 forint órabérű személy munkaideje reggel 4-kor kezdődik, tehát két munkaóra után jogosult éjszakai pótlékra, akkor az általa megszerezhető összeg 2*1500*0,15=450 forint egy napra.