Esernyőalap

Egy esernyőalap közvetve (más befektetési alapok jegyeinek megvásárlásán keresztül) több száz, vagy akár ezer értékpapírt is tarthat különböző eszközosztályokból.

Esernyőalap jelentése

Az esernyőalapok – más hasonló konstrukciókkal szemben – nem közvetlenül, hanem közvetve fektetnek be a tőkepiacokon. Az alapkezelők nem állampapírokat vagy részvényeket vásárolnak, hanem más befektetési alapok befektetési jegyeit veszik meg, ezzel garantálva a sokkal szélesebb eszközpalettát.

Ez a diverzifikáció nemcsak sokszínűséget, kisebb kockázatot és egyenletesebb hozamot jelent, hanem azt is, hogy az alap teljesítménye teljesebb képet mutat a gazdaság egy bizonyos területének állapotáról. Az esernyőalapok a kockázatmegosztás új dimenzióját nyitják meg, a befektetők ugyanis segítségükkel nem egyszerűen hazai és külföldi részvények, vállalati kötvények vagy éppen állampapírok megválogatásával oszthatják szét a kockázatukat, hanem ugyanezt az egyes alapkezelők, befektetési stratégiák és filozófiák között is megtehetik.

Felépítése

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esernyőalapok egyesítik az egyes befektetési részalapok forrásait. Tehát egy több részalapot tartalmazó befektetési alapról beszélhetünk. Jogi felépítése bonyolult lehet, de általában számos olyan részalapból áll, amelyek eszközeiket egyetlen törzsalapba fektetik, amely ezt követően kezeli az összes befektetési műveletet és döntést.

Az esernyőalapok előnyei

Az esernyőalapok egyik legjelentősebb előnye, hogy segíthetnek az egyes alapoknak és ügyfeleiknek pénzt megtakarítani a kereskedési és működési költségeken. Bizonyos tranzakciós kiadásokat minimalizálnak vagy kiküszöbölnek a részalapok szintjén, mivel a kereskedést és más hasonló tevékenységeket törzsalap szinten kezelik. Az alapokat az alapkezelők gyakorlott szakemberei kezelik, folyamatos elemzések mellett. Ezen alapok a tőkepiac lehetőségeit teszik hozzáférhetővé, ezért hozamuk is ennek megfelelően alakul. Ezek a befektetések hosszú évek nemzetközi tapasztalata alapján tendenciájukban magasabb megtérülést biztosítanak, mint a folyószámla– és a bankbetétek.

A befektetési alapok likvid eszközök, tehát a folyamatos visszaválthatóság mellett a befektető részesedik a befektetések időarányos hozamából. Bankfiókokban és brókercégeknél országszerte hozzáférhetőek, és minden munkanapon eladhatók, vásárolhatók a jegyzett árfolyamon. A befektetési alapokat szabályozó törvény több garanciális elemet tartalmaz. Az alapkezelői tevékenységet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete folyamatosan ellenőrzi, így egy biztonságos befektetési opciót jelent. Végül, de nem utolsó sorban, a befektetési jegyek hozamát árfolyamnyereség-adó nem terheli.

Az esernyőalapok hátrányai

Az ernyőalapok egyik hátránya, hogy egy adott ernyőszerkezeten belüli részalapokra a törzsalap befektetési döntései vonatkoznak. Ezek a döntések nem mindig felelnek meg az egyes befektetők vagy az ernyő alá eső alapok befektetési stílusának.  Továbbá, mivel a fedezeti alapok gyakran ernyőalapokat alkalmaznak az onshore és az offshore befektetők eszközeinek összevonására, ez a struktúra jogi és adózási kérdésekhez vezethet.

Végül az esernyőalap struktúra létrehozása időigényes, költséges és nehéz lehet. Míg az esernyőalap előnyei egészen a befektetőkig csoroghatnak, vannak olyan költségek és összetettségek, amelyeket figyelembe kell venni. Bizonyos helyzetekben a befektetési eszközök és erőforrások kezelésére más struktúra alkalmazása lehet a legjobb megoldás.