EURIBOR

Az EURIBOR az angol Euro Interbank Offered Rate kifejezés rövidítése, ami az európai irányadó bankközi kamatlábat jelenti.

Az EURIBOR egy referencia kamatláb, ami az eurózónán belüli bankok egymásnak nyújtott hitelkamatjainak a napi szintű átlagolása. Értéke gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy az eurózónán belüli bankok milyen költségen nyújtanak egymásnak hiteleket. Mivel egy a nyilvánosság számára elérhető, független szervezet által számított mutatóról beszélhetünk, így értéke irányadó kamatlábként szolgálhat a piaci szereplőknek olyan pénzügyi műveletek során, mint például a jelzáloghitel és folyószámlahitel szerződések, határidős vagy csere ügyletek.

Hogyan számítjuk ki az értékét?

Kiszámításáért az Európai Pénzpiaci Intézet (EMMI) felel. Számításához meghatározott számú, eurózónán belüli bank egymásnak nyújtott fedezet nélküli hitelek kamatját használják, amit naponta átlagolnak. A referencia mutatót többféle futamidőre is közzé teszik, így megkülönböztethető 1 hetes, 1 hónapos, 2 hónapos, 3 hónapos, 6 hónapos, 9 hónapos és 12 hónapos EURIBOR.

Az EURIBOR alkalmazása

Irányadó kamatlábként szolgál az eurózón piaci szereplőiknek. A pénzintézetek például a magánszemélyeknek és vállalatoknak nyújtandó hitelek során használhatják. A bankok kínálhatnak olyan változó kamatozású hiteleket, amelyek az értékéhez vannak kötve. Ilyen esetben például egy jelzáloghitel kamata megadható a következőképpen: EURIBOR + 3%. Így gyakorlatilag a hitel teljes kamata az EURIBOR mindenkori értékétől függ, amire fix költségként rájön a 3 százalék kamat. Ha a mutató értéke csökken, akkor értelemszerűen csökken a hitelkamat is, ha pedig növekszik, akkor a fizetendő kamat is emelkedik.

A referencia kamatláb a jegybankoknak is fontos információval szolgálhat. A referencia kamatlábak általában jól tükrözik a pénzpiacok működését, így például az EURIBOR lényeges eleme az Európai Központi Bank döntéseinek. Az mutató értékén keresztül például az EKB visszatudja mérni, hogy milyen hatása volt egy eurózónán belüli kamatemelésnek vagy kamatcsökkentésnek.