FCFD

Az FCFD a Foreign Currency Fixed Deposit angol kifejezés rövidítése, ami lekötött devizabetétet jelent.

Ez egy bankok által kínált megtakarítási, befektetési forma. Segítségével az ügyfelek devizában helyezhetik el megtakarításaikat úgy, hogy az közben kamatozik is. A lekötött devizabetétek előnye, hogy egy külföldi ország valutájában tarthatják a pénzüket a befektetők, ezzel fedezetet biztosítva a saját országukban használt valutával szemben.

Az FCFD működése

Az FCFD lekötéséhez a befektetőknek rendelkezniük kell egy devizaszámlával a bankjuknál. A devizaszámla abban különbözik a lakossági folyószámlától, hogy nem az adott ország valutájában tartják nyilván a számlán elhelyezett összegeket, hanem egy választott másik ország valutájában, vagyis devizában. A devizaszámlákon a bank ügyfelei kizárólag az adott devizában tudnak elhelyezni pénzt, amihez devizát kell vásárolniuk vagy a saját valutájukat kell átutalás során, az éppen érvényben lévő banki konverziós árfolyamokon átváltani a megfelelő devizanemre. Ennek addicionális költségei is lehetnek.

Ha az ügyfél már rendelkezik devizaszámlán elhelyezett összeggel, akkor lehetősége van FCFD-be, vagyis lekötött devizabetétbe helyezni devizáját. A lekötött betétekhez hasonlóan a devizabetéték is fix kamatozású megtakarítási és befektetési formák. Ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt a bankok kamatot fizetnek a betétek után. A lekötött betéteket az ügyfelek a futamidő lejártáig nem, vagy csak büntető díjak fejében tudják igénybe venni.

Előnye

Az FCFD előnye, hogy a befektetők külföldi valutában tudják elhelyezni a megtakarításukat, úgy, hogy a bankok még kamatot is fizetnek az elhelyezett összegek után. Az FCFD-ket jellemzően fedezeti céllal szokták igénybe venni a befektetők, akik így védekezni tudnak a saját valutájuk árfolyamcsökkenése ellen. Előfordulhat az is, hogy így szeretnék elkerülni az átváltásból adódó költségeket azok, akik jövedelmüket devizában kapják meg.

FCFD kockázata

Az FCFD legnagyobb kockázata az átváltási árfolyamokból ered. Ha például egy befektető forintban szerzi a jövedelmét és dollárban köti le a megtakarításait, akkor a forint erősödése esetén a számlán elhelyezett pénz forintra visszaváltva kevesebbet érhet, mint amennyit a betét lekötésekor ért.