Fedezeti ügylet

A fedezeti ügylet (angolul hedge) egy olyan befektetési ügylet, amelyet azért kötnek a befektetők, hogy egy másik ügyletből származó kockázatot csökkentsék és így a potenciális árfolyam-veszteség hatását minimalizálják.

Fedezeti ügylet jelentése

Azt a fedezeti ügyletet, amely képes az összes kockázatot megszüntetni, tökéletes fedezeti ügyletnek nevezzük, azonban ez inkább csak egy elméletben létező koncepció. Fedezeti ügyleteket magánszemélyek, kereskedők, befektetők és vállalkozások is szoktak kötni, viszont azok is használják őket, akik a tőzsdén rövid távú stratégiákat követnek.

A hétköznapi életből a fedezeti ügyletre jó példa a biztosítás. A befektetések világában fedezeti céllal általában derivatívákat vásárolnak és devizaügyleteket kötnek. Fontos figyelembe venni, hogy a fedezeti ügylet nem szünteti meg garantáltan a kockázatokat, és költségei is vannak.

Fedezeti ügyleteket kockázatcsökkentés céljából kötnek, viszont valójában így is kockázatot vállalnak, csak ellenirányút. Másrészt a kockázat csökkentésének ára van. A fedezeti ügyletek sem tökéletesek, nem jelentenek százszázalékos garanciát a sikerre és a kockázatok elkerülésére. Könnyen lehet, hogy az adott fedezeti ügylet költségei meghaladják a belőle származó előnyöket. Egy fedezeti ügyletet nem azért kötnek, hogy nyereségünk legyen rajta, pusztán azért, hogy egy másik tranzakcióból származó veszteségeket ellensúlyozzuk. (Ezért is kell ellentétes pozíciót felvenni a fedezeti ügyletek kötésekor, mint a másik ügylet esetében, amelyik miatt megkötöttük.)

A fedezeti ügyletek típusai

Biztosítások

Egyszerű és hétköznapi példa, amikor valaki biztosítást köt (az autójára, lakására, vagy a saját testi épségére), hiszen ezek az ügyletek is a kockázat minimalizálása céljából köttetnek és szintúgy fedezeti ügyletnek minősülnek. A potenciálisan bekövetkező tragikus eseményt nem tudja senki sem eliminálni, viszont a belőle származó veszteség minimalizálható. A fedezeti ügyletek minimalizálják a kockázatot, viszont ennek nyilvánvalóan ára van, mint ahogy a biztosításoknak is van egy havidíja.

Derivatívák

A derivatívák vagy származtatott ügyletek értéke más, mögöttes termék értékétől függ. Derivatívának számítanak a tőzsdén kívüli (forward) és tőzsdén kereskedett (future) határidős ügyletek, swapok és opciók, a mögöttes termék pedig lehet például részvény, kötvény, valuta vagy valamilyen árucikk. A fedezeti ügyletek segítségével felállítható egy olyan stratégia, amely képes ellensúlyozni a mögöttes termékből származó kockázatokat.

Például határidős ügyleteket azért kötnek az emberek, hogy csökkentsék a jövőbeli kockázatukat, akár eladói, akár vevői oldalon. Egy termék határidős eladásával az eladó fedezi a kockázatát az áresés ellen, ezt eladási fedezeti ügyletnek (short hedge-nek) nevezzük. Egy termék határidős vételével a vevő fedezi a kockázatát az árak emelkedése ellen, ezt vételi fedezeti ügyletnek (long hedge-nek) nevezzük.

Előfordulhat az is, hogy az ügylet megkötőjének az ár alakulásával kapcsolatos korábbi várakozásai nem teljesülnek, és a most megkötött határidős ügylettel valójában nem fog jobban járni, mintha a jövőbeli piaci árakon végezte volna el a tranzakciót. Ne feledjük, hogy a fedezeti ügyletek nem ellensúlyozzák garantáltan a kockázatot, nem jelentik a siker kulcsát, sőt, költségeket is hordoznak. Minél nagyobb az ellensúlyozandó kockázat (ez függ a volatilitástól, a derivatíva időtartamától, a mögöttes termék volatilitásától), annál magasabb lesz a fedezeti ügylet költsége, épp úgy ahogy a biztosítási díj összege is nő a biztosítási kockázat mértékétől, és a szerződés hosszától függően.

Opciók esetében a delta mutatóval mérjük a mögöttes termék és az opció árának relatív változását. A delta megmutatja, hogy mekkora a derivatíva árában bekövetkező változás, ha a mögöttes termék ára 1 egységet (tegyük fel, egy dollárt) változik.

Diverzifikáció

A kockázatcsökkentés nagyon jó módja egy diverzifikált portfólió létrehozása (sok, különböző kockázatú és hozamú értékpapírba való befektetés), és ennélfogva ez is belefér a hedging keretei közé.

Hogyan hozható létre egy diverzifikált portfólió és miként járul hozzá a kockázat csökkentéséhez? Olvassa el a diverzifikációról szóló cikkünket is!

Deviza kockázatok kezelése fedezeti ügylet kötésével

A fedezeti ügyletek használhatóak a devizaárfolyamok mozgásából fakadó kockázatok csökkentésére is. Ha egy magyar vállalat, amely euróban szerzi a bevételeit, 10 euróért árul egy terméket, és az árfolyam 350 EUR/HUF, akkor 3500 forint lesz a bevétele. Viszont, ha csökken az árfolyam, mondjuk 340 EUR/HUF szintre, akkor már csak 3400 forint lesz a bevétele, veszít 100 forintot. Ezt a veszteséget lehet megelőzni az előzetesen megkötött fedezeti ügylettel, amelyet egy előzetesen megnyitott EUR/HUF short pozícióra kötöttünk, azaz határidőre eladjuk eurónkat.