Fenntarthatóság

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy a jelenlegi igényeinket képesek vagyunk úgy kielégíteni, hogy közben hosszú távon gondolkozunk, tekintettel vagyunk a jövő generációira is, és arra törekszünk, hogy ők is ugyanúgy ki tudják majd elégíteni az igényeinket, mint ahogy mi tesszük.

Fenntarthatóság fogalma

A fenntarthatóság három pillérre épít: gazdasági teljesítőképesség, társadalmi felelősségvállalás és környezetvédelem. Valamit akkor nevezünk fenntarthatónak, ha egyszerre megfelel a gazdasági fejlődés, társadalmi felelősségvállalás, valamint a környezetvédelem szempontjainak. Így az a vállalat, amelyik fenntartható működésre törekszik, a profit mellett képes más szempontokat is figyelembe venni. Nem csak a növekedés a fontos számára, hanem a fejlődés és a tevékenység hosszabb távú folyamatossága is.

Máshogy megfogalmazva, a fenntarthatóság azt jelenti, hogy nem éljük fel az erőforrásainkat egy rövid távú siker, magasabb nyereség miatt. A fenntartható fejlődés kulcsa, hogy a jelenlegi kedvező állapotot megpróbáljuk hosszú távon is működővé, fenntarthatóvá tenni.

Fenntarthatóság a gyakorlatban

Egészen egyszerűen, ha ma felhasználjuk mindenünket, amink van, holnapra nem marad már semmi. A fenntarthatóság azt mondja, hogy ne csak a rövid távú profitra koncentráljunk. Egy vállalat vegye figyelembe, hogy tevékenysége milyen hatással van hosszú távon nem csak a gazdaságra, hanem a társadalomra és a környezetre is, és ez a működésüket befolyásoló jogi szabályozásban is egyre inkább megjelenik. Ennek következtében egyre több vállalat stratégiájában jelennek meg fenntarthatósági szempontok. Ezek között említhető, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, energiafelhasználásukat vagy hulladékmentes csomagolást használjanak. Fenntarthatósági szempontból az energiatermelés újragondolása égető probléma. Így egyre nagyobb hangsúly kerül megújuló energiaforrások, mint a víz, nap és szél használatára a fosszilis tüzelőkkel szemben. Azonban a fenntartható megoldások használatára való átállás, a termelés átalakítása drága, bonyolult és hosszadalmas feladat. Ráadásul a közeljövőben, rövid távon biztosan kevésbé jövedelmező befektetést jelent, mintha a jelenlegi módszereket folytatnák.

Egyre több vállalat tesz fenntarthatósági lépéseket, melynek hátterében a jogi szabályozás és a fogyasztói trendek állnak. A fogyasztók számára egyre több termék vásárlásánál szempont az, hogy mennyire „zöld”. A vállalatok oldaláról egyes vállalások önkéntesek, mások viszont azért születnek, hogy adott törvényeknek megfeleljenek. Például az Európai Unió betiltotta az egyszer használatos, eldobható műanyagok használatát.

A fenntarthatóság 3 pillére

Környezetvédelem

  • Az ökológiai lábnyom, az energiafelhasználás, és károsanyag-kibocsátás csökkentése.
  • Negatív külső hatások – a vállalatok nem szándékosan, tevékenység végzés következtében negatív hatással vannak, károsak egy másik szereplőre (például egy ipari üzem káros lesz a közelben lévő méhészetre).
  • A kibocsájtott káros anyag, nem haladhatja meg a környezet befogadóképességét, és amit onnan kiemelünk, nem haladhatja meg a természet újratermelő képességét.

Társadalmi felelősségvállalás

  • A vállalatnak úgy kell működnie, hogy ne csak a fogyasztói és tulajdonosi érdekeket szolgálja, hanem a többi érintett, például munkavállalók, beszállítók, helyi közösség igényeit is figyelembe vegye. Ide tartozik a munkahelyi légkör javítása, munkavállalóknak széleskörű juttatási rendszer kiépítése vagy akár egy városi sportklub szponzorálása.
  • A vállalatnak tisztában kell lennie azzal is, hogyan működik és kikből áll az ellátási lánc, amelynek részesei. Mindenki tisztességes munkakörülmények között dolgozik és méltányos bérezésben részesül?

Gazdasági teljesítőképesség

  • A vállalat alapvető célja a profittermelés. Azonban a vállalat érdeke az is, hogy ezt fenntartható módon (hosszú távon) tegye, méghozzá minél több érintett érdekét kielégítve.
  • A profiton kívül ide tartozik a megfelelő vállalatirányítás, jogszabályoknak való megfelelés és a kockázatkezelés is.

Fenntarthatóság előnye és hátrány

Egyértelmű, hogy az elmúlt években megnövekedett az igény a fenntarthatóságra, és egyre inkább elvárás a vállalatok felé, hogy ne csak profitot termeljenek, hanem fektessenek figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra és a környezetvédelemre – mind fogyasztói, mind állami, jogalkotói szempontból. A fenntarthatóság felé vezető út költséges a vállalatok számára, átgondolást, támogatást és rengeteg befektetéseket igényel. Viszont cserébe megcélozhatók eddig kiaknázatlan részpiacok, jobb lesz a vállalat megítélése, valamint ahogy telik az idő, egyre több fenntarthatósággal kapcsolatos jogszabálynak kell majd megfelelni, így lehet, hogy érdemes ezeknek elébe menni.