Fiat valuta

A fiat valuta olyan fizetőeszköz, amely mögött nem áll nyersanyag (nemesfém) fedezet.

Valamennyi modern gazdaságban fiat valutát használnak, ezek hivatalos fizetőeszközök, amelynek kibocsájtása az állam monopóliuma, de a központi bank végzi. A fiat pénzt kibocsájtó monetáris hatóság a fejlett országokban hivatalosan független a kormánytól és mandátuma függvényében felel az árstabilitásért és a munkaerőpiaci foglalkoztatottságért.

Milyen pénzügyi rendszerek léteztek korábban?

Mi a pénz? A fiat valuta kialakulásának története

A történelem során számos különböző vagyontárgy töltött be pénz funkciót, így elsősorban nem a megjelenési formája vagy fizikai tulajdonságai alapján határozható meg, hanem funkciója alapján. Pénznek azon jószágok minősülnek, amelyek a pénz gazdasági és jogi szerepeit töltik be. Pénzformák kezdetben reál jószágok voltak, majd átalakultak a reáljószágokra vonatkozó követeléssekké. Később belső értékkel nem rendelkező papírpénzé alakultak, végül megjelentek a nem fizikai számlapénzek is.

A modern pénznek háromféle fő formája van manapság: készpénz, számlapénz és jegybanki számlapénz. Emellett egyre nagyobb teret hódítanak a digitális és kriptovaluták.

A gazdaságban a legtöbb pénz számlapénzként van jelen, a készpénz mennyisége eltörpül mellette. A legtöbb országban a számlapénz több mint 90 százaléka az összes pénzmennyiségnek. A legtöbb tranzakció is számlapénzen keresztül történik. A forgalomban levő pénz nagy részét nem az állam, nem a jegybank, hanem a privát bankszektor hozza létre.

Fiat pénz, készpénz

A 20. században az államok megszüntették fizetőeszközeiknek a nemesfémre történő átválthatóságát, így jöttek létre a modern fiat pénzek. A fiat szó jelentése: legyen. A fiat valuta fedezete saját maga, vagyis például egy tízezrest egy másik tízezresre lehet beváltani. A jegybank biztosítja számunkra a bankjegyeink értékét, vagyis a jegybank egy tízezresünkért tartozik nekünk egy tízezres értékével megegyező pénzzel. Ha például új bankjegy nyomása miatt érvénytelenné válnának a régi bankjegyeink, a jegybank köteles beváltani nekünk azokat.

Emellett a fiat valuta a gazdaság és a bankrendszer stabilitásába vetett általános bizalom miatt tud működőképes lenni. A fiat pénz megjelenése nagy váltás volt a fizetőeszközök világában. Használata nagy mértékben átrendezte a kereskedelmi rendszert és a világgazdaságot. Manapság a digitális pénzek, a kriptovaluták jelennek meg egyre nagyobb számban és törnek egyre nagyobb népszerűségre. Azonban egyelőre sem forgalom sem érték alapján nem hasonlíthatók a fiat pénzekhez. További innovációs lehetőségek vannak a digitális fizetőeszközökben, amelyekkel többek között az Európai Központi Bank is kutatásokat folytat.