Fintech

A Fintech kifejezés a Financial Technologies angol szavak rövidítése. Tükörfordításban pénzügyi technológiákat jelent és eleinte a központi pénzügyi rendszerekre, technológiákra utalt.

Mai értelemben viszont már sokkal inkább a digitális, pénzügyi szolgáltatásokat segítő vagy megújító megoldásokra és az azokat fejlesztő cégekre használatos, mint gyűjtőfogalom. Habár a pénzügyi technológiákat hagyományosan az inkumbens vállalatok fejlesztik és üzemeltetik, a Fintech kifejezés elsősorban az úgynevezett harmadik feles, bankoktól sok esetben független szolgáltatókra és technológia vállalatokra utal, akik a banki adatvagyonra rácsatlakozva vagy a banki infrastruktúrát átalakítva, pénzintézetekkel partnerségben vagy velük versenyezve nyújtanak valamilyen pénzügyi szolgáltatást.

A Fintech forradalom

Nehéz pontosan meghatározni az első Fintech vállalat megjelenését, mivel a fogalom tágabb értelmezésébe a hagyományos pénzügyi vállalatok által végrehajtott szükségszerű innovációkat és digitalizációs törekvéseket is be lehet sorolni. Ebben az értelemben ide tartozhat például az 1970-es években létrehozott NASDAQ, ami a világ első elektronikus tőzsdéje, illetve a szintén ekkor tájt bevezetett SWIFT rendszer, ami a világszintű, bankok közti pénzügyi tranzakciók feldolgozásáért felel a mai napig.

A szűkebb értelemben vett Fintech cégek közé már inkább azok a technológia startupok sorolhatók, akik innovációikkal és digitális megoldásaikkal igyekeznek megszerezni azon bankok ügyfeleit, akik méretüktől fogva nem képesek időben reagálni az újonnan megjelenő technológia trendekre és ügyféligényekre.

Életünk minden pontját áthatja már a digitalizáció. Szinte mindenki rendelkezik már egy mobiltelefonnal vagy számítógéppel. Ezek az alapvető változások az ember pénzügyi viselkedésére is hatással voltak. Szinte alapelvárás lett a személyes pénzügyek digitális kezelése és a banki ügyintézés papírnélkülisége.

A bankoknál korábban nem volt terítéken az órási és költségesen fejleszthető központi rendszerek fejlesztése és a digitális banki szolgáltatások bevezetése. A Fintech cégek azonban elkezdték olcsóbb és egyszerűbb szolgáltatásokkal elcsábítani az ügyfeleket, felbolygatva ezzel a piacot. Egyelőre még nem feltétlen nyújtanak teljes körű banki szolgáltatásokat ezek a vállalatok. Általában csak egy-két hagyományos banki és pénzügyi folyamatra specializálódnak, de a hihetetlen növekedésükkel komoly veszélyt jelentenek a hagyományos szolgáltatókra.

Az új technológiát alkalmazó területek

A Fintech cégek számos pénzügyi területen megjelentek már. Kis számban ugyan, de már olyan vállalatok is piacra léptek, akik komplett digitális banki szolgáltatásokat nyújtanak a számlavezetéstől a hitelfelvételig. A személyes pénzügyi szolgáltatások területén található a legtöbb Fintech szolgáltatás.

  • Vannak már a banki adatokra rácsatlakozó költségkövető alkalmazások,
  • olyan alapvetően pénzküldésre és elektronikus fizetésre használható megoldások, mint a PayPal,
  • elektronikus kereskedési platformok, mint például a Robinhood,
  • biztosítási megoldások, mint például a Lemonade és
  • olyan komplett banki szolgáltatást kínáló vállalatok, mint a neobanknak mondható Revolut és
  • számos digitális, megtakarítás és befektetés kezelő megoldás is elérhető már online, amik nem feltétlen voltak a hagyományos bankok alapvető szolgáltatásai között vagy azokat csak magas díjak mellett tudták igénybe venni az ügyfelek.

A fentebb felsorolt alkalmazási területek fókuszában szinte kivétel nélkül a kiskereskedelmi ügyfeleknek készített szolgáltatások állnak. A Fintech-ek között viszont találhatók olyan vállalatok is, akik inkább a banki infrastruktúrára koncentrálnak. Megoldásaikkal ezek a vállalatok a pénzügyi adatok és tranzakciók feldolgozását segítik a pénzintézetekkel partnerségben.