FMCG

Az FMCG az angol Fast Moving Consumer Goods kifejezés rövidítése, amely a gyorsan forgó fogyasztási cikkek gyűjtőneve.

A gyorsan forgó fogyasztási cikkek közé tartoznak többek közt

  • az élelmiszerek,
  • italok,
  • háztartási cikkek,
  • tisztálkodási és kozmetika szerek,
  • vény nélkül kapható gyógyszerek, illetve vitaminok.

Az FMCG-k jellemzően alacsony költségek mellett, tömegesen előállított és gyorsan, alacsony áron értékesített termékek. A fogyasztók alapvető szükségleteit elégítik ki.

Milyen tulajdonságok jellemzőek erre a szektorra?

A fogyasztási cikkek között megkülönböztethetők tartós termékek, nem tartós termékek és szolgáltatások. Az FMCG-k jellemzően nem tartós kategóriába esnek. Természetüknél fogva rövid szavatossági idővel rendelkeznek és a megvásárolt termékeket rövid időn belül el is fogyasztják az emberek.

Az FMCG termékek közös tulajdonsága, hogy a gyártók alacsony költségen, rendkívül nagy darabszámban állítják elő őket. A termékek értékesítésének volumene az egyik legnagyobb a fogyasztási cikkeken belül és a gyártók kiterjedt értékesítési hálózatot üzemeltetnek magas forgási sebesség mellett. A raktárakban rendkívül gyorsan cserélődnek a készletek és a gyártás után rövid időn belül a bevásárló központok, áruházak és drogériák polcaira kerülnek. Az FMCG termékeket előállító vállalatok közel azonos minőségben, szinte ugyanazokat a fogyasztási cikkeket gyártják. Így a fogyasztók előtt magas a választék az egyes termékkategóriákban.

A fogyasztók napi szinten vásárolnak FMCG termékeket, mivel ide sorolhatók az élelmiszerek és üdítők is. Ennél fogva ezek a termékek az áruházak polcain sem állnak hosszú ideig. A fogyasztók a megvásárlás után szinte azonnal vagy rövid időn belül fel is használják az FMCG termékeket és már veszik a következő adagot. Így kijelenthető, hogy viszonylag alacsony a fogyasztók elkötelezettsége ezen termékek iránt. Mivel alacsony áron szinte azonos minőségben hozzá tudnak jutni a termékekhez a gyártók személyével sem nagyon törődnek.

Az FMCG szektor

Az FMCG szektorba azok a vállalatok tartoznak, amelyek a gyorsan forgó fogyasztási cikkek előállításával és kereskedelmével foglalkoznak. Ilyen például a Coca-Cola, Nestlé vagy a Protect & Gamble. Mivel az FMCG termékeket alacsony költség mellett nagy számban állítják elő a gyártók közel azonos minőségben, rendkívül sok alternatíva biztosított a fogyasztók számára. Ezért az iparágon, szektoron belüli verseny nagyon erős. A gyártóknak kevés esélye van minőségben versenyezni egymással, mivel a fogyasztók gyengén vagy egyáltalán nem kötődnek a termékekhez. Az árakra viszont rendkívül érzékenyek, így egy áremelés miatt a fogyasztók könnyen átpártolhatnak a versenytársak olcsóbb, de szinte azonos termékeire.

Az FMCG szektorban a megfelelő árstratégia mellett a vállalatok a disztribúciós csatornákon és a piaci pozicionáláson, vagyis a marketingen keresztül próbálnak egymással szemben előnyhöz jutni. A megfelelő disztribúciós csatorna azért fontos, mert azokon keresztül jutnak el a termékek a vásárlók elé, vagyis kerülhetnek ki az áruházak polcaira. Aki eltudja helyezni a termékét a legnagyobb üzletekben, bevásárló központban az előnyben részesül azokkal szemben, akik csak helyi boltokban és kisebb üzletekben értékesítenek.

A piaci pozicionálás, vagyis a marketing pedig azért lényeges mert segítségével megtudják különböztetni magukat más gyártók termékeitől. Mivel az árakban és a minőségben csak korlátozott a versenyelőny kiépítése van lehetőség ebben az FMCG szektorban, így az fog dönteni, hogy egy adott termék csomagolása, kinézete márkázása mennyire kelti fel az éppen vásárolni készülő fogyasztók figyelmét a sorok között. Az FMCG vállalatok rendkívül nagy összegeket fordítanak marketingre, viszont a hatalmas volumenek és a rendkívül gyors forgási sebesség miatt ezek a költések könnyen megtérülhetnek.