Folyószámla

A folyószámla a bakszámlák legalapvetőbb típusa, amely a fizetések lebonyolítására szolgál.

Lehetőséget biztosít arra, hogy bevételeinket és kiadásainkat ne készpénzben, hanem az adott számlán kezeljük. Ennek megfelelően mindkét irányban történhet pénzforgalom lebonyolítása, tehát kiadások és bevételek is elkönyvelhetők ezen a számlatípuson. A folyószámla, mint banknál elhelyezett betét tulajdonképpen a bank felénk fennálló, azonnal beváltható tartozása.

Folyószámla mellé járó szolgáltatások

A folyószámla segítségével utalásokat is lebonyolíthatunk, mely lényegében azt jelenti, hogy az ügyfél megbízást adhat le a bankja számára, hogy egy adott összeget a saját számlájáról egy másik folyószámlával rendelkező fél részére csoportosítsanak át. Az utaláshoz is szükséges bankszámlaszám Magyarországon belül egyértelműen azonosíthatóvá teszi az adott folyószámlát, de külföldi ügyletek esetén előfordulhat, hogy az IBAN számlaszámra is szükség van.

Népszerű szolgáltatások közé tartozik továbbá a csoportos beszedési megbízás, melynek segítségével a havonta felmerülő kiadások is könnyen intézhetőek. Az ügylet során felhatalmazást adunk az adott szolgáltatónak (például közüzemi szolgáltató) és annak bankjának, hogy egy előre meghatározott összeget havonta leemeljen a számlánkról.

A bank emellett mobil-, és internetbank szolgáltatásokat is biztosíthat az ügyfelek kényelmének érdekében, így a pénzügyek akár otthonról is intézhetők.

A szolgáltatásokért cserébe a bank számlavezetési díjat von le, ami általában havonta kerül megállapításra. Emellett felléphetnek a tranzakciók számával, méretével arányos hozzáadott költségek is, például utalások után. A pontos költségekről minden bank esetében a kondíciós listából tájékozódhatunk.

Folyószámla-szerződés

A folyószámla-szerződés felei meghatározott jogviszonyban állnak, és kötelesek beszámítható követeléseiknek egységes számlán való nyilvántartására és elszámolására. A folyószámla egyenlegét évente legalább egyszer kell megállapítani, a folyószámlát vezető fél, tehát a bank pedig köteles az összeget a másik féllel írásban közölni.

Folyószámlahitel

Bizonyos szolgáltatók esetében lehetőség van a számlatulajdonos átmeneti pénzhiányának kezelésére is folyószámlahitel segítségével. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos, előre meghatározott összegig, amit hitelkeretnek is szokás nevezni, lehetőség van, akkor is pénzt költeni a számláról, ha azon nincs fedezet. A hitel felvételéhez bizonyos feltételeknek teljesülni kell. Többek között szükség van arra, hogy a számlára rendszeres bevétel érkezzen. A szolgáltató által ilyen módon rendelkezésre bocsájtott hitelt, adott időpontig kamattal együtt kell visszafizetnie az ügyfeleknek.