Fundamentális elemzés

Fundamentális elemzés alapján megállapítható egy vállalat valódi értéke a pénzügyi eredményének, mutatóinak, és a cégvezetés elemzésének segítségével.

Fundamentális elemzés jelentése

A befektetők ezen elemzés során azt vizsgálják, hogy a vállalat a tőzsdén alul- vagy túlértékelt-e. A fundamentális elemzést a technikai elemzéssel együtt is lehet használni, amely inkább a vállalaton kívüli piaci trendekre összpontosít.

A fundamentális elemzés végső soron arra szolgál, hogy megpróbáljunk egy részvény árának jövőbeni alakulására következtetni. A módszer a vállalat részvényének árán túlmutatva a vállalat valós gazdasági állapotát méri. A legfontosabb mutatók, melyeket a befektetők elemeznek a bevételek, a jövedelem és a nyereség növekedése. A gazdasági információk mellett a vállalati szektor vagy az adott ország gazdasága is a vizsgálat tárgyát képzi. Egyszerűbben fogalmazva, egy fundamentális elemzés minden elérhető adatot felhasznál, hogy megállapítsa, mekkora potenciál van az adott befektetésben annak belső értéke alapján.

Fundamentális elemzés és technikai elemzés különbségei

A technikai elemzés a piaci mozgások belső törvényszerűségét tanulmányozza, nem kell ismernünk a céget, melynek részvényét elemezzük. A technika elemzés alkalmazásakor egy befektető kizárólag a piac árfolyamváltozása alapján, növekvő, csökkenő trendekből és más, az árfolyammozgásból számított mutatókból, valamint a befektetők hangulatából vonja le következtetéseket. Ebből próbálja előre jelezni az árfolyam alakulását. Az elemző elsősorban árfolyamgrafikonok alapján, azok különböző nézeteinek vizsgálatából állapít meg előrejelzéseket. Inkább rövid-, de középtávú kereskedésnél is egyaránt jól használható.

A fundamentális elemzés az adott cég gazdasági mutatói, termékeinek vélt jövőbeli sikere, vezetésének vélt hozzáértése, a politikai vagy egyéb, a cég működését befolyásoló külső környezeti tényező alapján próbálja előre jelezni a részvény árának alakulását. Ez a fajta elemzés elsősorban hosszú távú, akár több éves befektetéseknél használatos. Az olyan rövid távú befektetéseknél, mint a napon belüli kereskedés (daytrade), csak a cég értékét meghatározó belső vagy külső tényezők hirtelen megváltozásának pillanatnyi hatása tapasztalható (például negyedéves jelentés, egyéb hírek).

Fundamentális elemzés tényezői

Részvények esetében a vállalati bevételek elemzése egy kulcsfontosságú tényezője az elemzésnek, amely jelenértékszámítással vagy piaci szorzók elemzésével ötvözve sokat elárul arról, hogy az adott társaság részvénye alulértékelt, vagy túlértékelt. A múltbeli bevétel és nyereség adatok mellett nagyon hasznos információ a bevétel előrejelzés. Ez alapján következtetéseket lehet levonni a jövőbeli alul- vagy túlértékeltségre vonatkozóan.

Az árfolyam alakulásában bizonyos fundamentális tényezők hirtelen, azonnali változást is kifejthetnek. A természeti katasztrófák, például áradások, hurrikánok, földrengések, óriási és azonnali hatással lehetnek egy befektetési eszköz fundamentális erősségeire és gyengeségeire. Például a 2010-es japán cunami az egész régió feldolgozóiparára óriási hatással volt. Vissza vetette a termelést a mobil technológiában és az autóiparban. Ugyanakkor jelentős drágulást okozott a biztosítási díjakban, ezzel megváltoztatva a japán biztosítótársaságok eredményeit.

Egy megalapozott befektetési döntés meghozatala a fundamentális elemzésen túl számos fontos tényezőből áll! Ha szeretne ezekről is tájékozódni olvassa el a portfóliókezelésről szóló cikkünket is!

Példa

Tegyük fel, hogy cipőt szeretnénk vásárolni. Ki is néztünk egyet 10.000 forintért, de nem tudjuk, hogy valóban ennyit ér-e. Ha a fundamentális elemzés módszerével szeretnénk eljárni, akkor megvizsgáljuk az anyagát, végig gondoljuk, hogy vajon mennyire tartós és összevetjük a többi, piacon lévő lehetőséggel. Ezzel szemben, ha az interneten elolvassuk többek véleményét, és megnézzük a piaci trendeket, akkor a technikai elemzéshez hasonló eszközöket alkalmaztunk.