Hangulatindikátor

A hangulatindikátor egy olyan eszköz, amellyel számszerűsíthetve meghatározhatjuk az adott piacon uralkodó hangulatot.

Megmutatja, hogy a fogyasztók, befektetők, kereskedők hogyan gondolkoznak vagy éreznek az adott piaccal kapcsolatban. Ha a hangulati indikátor magas értéken áll, az optimista hangulatról árulkodik, míg az alacsony érték pesszimizmusról. A hangulatindikátor piaci trendeket mutat, erősít meg. Azonban nem csak az aktuális trendeket és a gazdasági szereplők viselkedését mutatja meg, hanem bizonyos esetekben képes lehet előre is jelezni őket.

Mire használható a hangulatindikátor?

A hangulatindikátor megmutatja, hogy az emberek mennyire optimisták vagy pesszimisták a piaccal, iparággal kapcsolatban. Például, ha pesszimisták, az visszafogja a fogyasztást, vásárlási és befektetési hajlandóságot. Egy olyan vállalat, amelyik egy ilyen pesszimista piacon működik, kevésbé hajlik arra, hogy készleteket halmozzon fel, mert fél, hogy egész egyszerűen a fogyasztók nem vásárolnak többet.

Ha a hangulatindikátor értéke:

  • Magas, az azt jelenti, hogy a fogyasztók „jó hangulatban” vannak, van vásárlási hajlandóságuk, pozitívan szemlélik az adott piacot.
  • Alacsony, az azt jelenti, hogy a fogyasztási kedv visszaesett, negatívabb hangulat uralkodik.

Mivel magas hangulatindikátor érték esetén általában már mindenki befektetett a szóban forgó piacba, aki akart, nincs már más, aki további befektetéssel még feljebb nyomhatná az árakat. Így a kereskedők arra számítanak, hogy az árak rövidesen esni fognak. Ezzel szemben a pesszimizmusról árulkodó alacsony érték magában rejti a későbbi fejlődés potenciálját is. A kereskedők arra számítanak, hogy a közeljövőben növekedhet az árfolyam, mivel egyre többen akarnak majd befektetni az alacsony árak miatt.

Az indikátor képes lehet megmutatni és előre jelezni a változásokat. Azt azonban nem mondja meg, hogy ezek a változások mikor fognak bekövetkezni. Érdemes lehet azonban azokat a pillanatokat keresni, amikor a hangulatindikátor extrém alacsony vagy magas értéket üt meg, mert ez lehet az a pont, amikor megfordul a piaci tendencia. Ha hangulatindikátor szélsőséges értéken áll, az fordulópontot jelenthet (nem garantált, hogy be is következik). Egyéb esetben viszont csak megerősíti a jelenlegi piaci trendet – az alacsony érték pesszimizmust, a magas érték optimista szemléletet feltételez.

Érdekesség, hogy a hangulatindikátor számos piacon használatos, például a szabályalkotók is gyakran ezt veszik alapul a gazdaság állapotának felméréséhez, kamatlábak meghatározásához.

Példák hangulatindikátorokra

CBOE Volatilitás Index (CBOE Volatility Index (VIX)): „Félelem indexként” is ismert. Értéke akkor ugrik meg, amikor a kereskedők put opciókat vásárolnak, amely az árak zuhanásával járhat.

New York-i értéktőzsde magas/alacsony indikátora (New York Stock Exchange (NYSE) High/Low Indicator): Arra használják, hogy összehasonlítsák azokat a részvényeket, amelyek kiugróan magas és alacsony értékeket értek el az elmúlt évben.

New York-i értéktőzsde 200 napos mozgóátlag (NYSE 200-day Moving Average): Megmutatja, hogy hány részvény teljesített a hosszú távú mozgóátlaguk felett, százalékban kifejezve.

Oanda piaci hangulatindikátor: Devizapiaci indikátor, mellyel a múltbeli longshort arányokat is vissza lehet követni.

Dukasy piaci hangulatindikátor: Devizapiaci indikátor, mellyel nem csak a kereskedési termékeket, hanem a devizák összesített adatait is lehet vizsgálni.