Háromszög arbitrázs

A háromszög arbitrázs három különböző valuta közötti eltérés eredménye, amely akkor fordul elő, amikor a valuták átváltási árfolyamai nem egyeznek meg pontosan a különböző piacokon.

Háromszög arbitrázs jelentése

Az arbitrázs kereskedelem alacsony kockázatú kereskedési stratégia, amely kihasználja a piacok közötti árkülönbségeket. Ezek a lehetőségek ritkák, és a kihasználó kereskedők általában fejlett számítógépes felszereléssel és programmal rendelkeznek a folyamat automatizálására. A kereskedő egy árfolyamon (HUF / EUR) átvált egy összeget, újra konvertálja (EUR / USD), majd végül vissza konvertálja az eredetire (USD / HUF), és feltételezve, hogy alacsony tranzakciós költségek vannak, nettó nyereséget ér el.

Az arbitrázskereskedés alapjai

A háromszögű arbitrázs a valutakereskedők olyan profitszerzési formája, amelyben általában algoritmikus kereskedések révén kihasználják a piacokon átmenetileg fennálló árfolyamkülönbségeket. Az árfolyamok közötti árkülönbségek sokszor csak százalékok töredékei, így ahhoz, hogy az arbitrázs e formája jövedelmező legyen, a kereskedőnek nagy mennyiségű tőkével kell kereskednie.

Háromszög arbitrázs kockázata

Az arbitrázs főleg a devizaárfolyamokra, kriptovaluta árfolyamokra és a kamatlábakra irányul, fenntartva egyúttal azok összhangját. A háromszög arbitrázs során egy kereskedő kihasználja a keresztárfolyamok különbségét, s a többszöri átváltás során nyereséget realizál. Ezek az átváltások viszont egyensúlyi árfolyamok kialakulásához vezetnek, ami megszünteti az arbitrázs lehetőségét. Az arbitrázs kereskedéssel járó legnagyobb kockázat a végrehajtási kockázat. Ez akkor realizálódik, amikor az árak közötti különbség bezárul, még mielőtt a kereskedő befejezné az üygletet, ami nulla vagy negatív hozamot eredményez. Ennek oka lehet csúszás, lassú végrehajtás, vagy magas tranzakciós költségek.

Példa a háromszög arbitrázsra

Egy piaci félreárazás következtében például előállhatnak a következő átváltási arányok:

  • EUR/HUF: 355
  • EUR/USD: 1,4
  • USD/HUF: 300

Ebben az esetben, ha egy befektető rendelkezik 355 forinttal és ezt beváltja egy euróra, majd ebből vesz 1,4 dollárt (tegyük fel, hogy lehetséges), akkor ezt visszaváltva forintra 1,4*300, azaz 420 forintja lesz. Mivel azonban ezt főleg az algoritmusok segítségével gyorsan észreveszi több befektető, ezért az átváltási arányok kiegyenlítik egymást. Az árrés hamar megszűnik.