Háromszög arbitrázs

A háromszög arbitrázs három különböző valuta közötti eltérés eredménye, amely akkor fordul elő, amikor a valuták átváltási árfolyamai nem egyeznek meg pontosan a különböző piacokon.

Háromszög arbitrázs jelentése

Az arbitrázs kereskedelem alacsony kockázatú kereskedési stratégia, amely kihasználja a piacok közötti árkülönbségeket. Ezek a lehetőségek ritkák, és a kihasználó kereskedők általában fejlett számítógépes felszereléssel és programmal rendelkeznek a folyamat automatizálására. A kereskedő egy árfolyamon (HUF / EUR) átvált egy összeget, újra konvertálja (EUR / USD), majd végül vissza konvertálja az eredetire (USD / HUF), és feltételezve, hogy alacsony tranzakciós költségek vannak, nettó nyereséget ér el.

Az arbitrázskereskedés alapjai

A háromszögű arbitrázs a valutakereskedők olyan profitszerzési formája, amelyben általában algoritmikus kereskedések révén kihasználják a piacokon átmenetileg fennálló árfolyamkülönbségeket. Az árfolyamok közötti árkülönbségek sokszor csak százalékok töredékei, így ahhoz, hogy az arbitrázs e formája jövedelmező legyen, a kereskedőnek nagy mennyiségű tőkével kell kereskednie.

Háromszög arbitrázs kockázata

Az arbitrázs főleg a devizaárfolyamokra, kriptovaluta árfolyamokra és a kamatlábakra irányul, fenntartva egyúttal azok összhangját. A háromszög arbitrázs során egy kereskedő kihasználja a keresztárfolyamok különbségét, s a többszöri átváltás során nyereséget realizál. Ezek az átváltások viszont egyensúlyi árfolyamok kialakulásához vezetnek, ami megszünteti az arbitrázs lehetőségét. Az arbitrázs kereskedéssel járó legnagyobb kockázat a végrehajtási kockázat. Ez akkor realizálódik, amikor az árak közötti különbség bezárul, még mielőtt a kereskedő befejezné az üygletet, ami nulla vagy negatív hozamot eredményez. Ennek oka lehet csúszás, lassú végrehajtás, vagy magas tranzakciós költségek.

Példa a háromszög arbitrázsra

Egy piaci félreárazás következtében például előállhatnak a következő átváltási arányok:

  • EUR/HUF: 355
  • EUR/USD: 1,4
  • USD/HUF: 300
Háromszög arbitrázs példa

Ebben az esetben, ha egy befektető rendelkezik 355 forinttal és ezt beváltja egy euróra, majd ebből vesz 1,4 dollárt (tegyük fel, hogy lehetséges), akkor ezt visszaváltva forintra 1,4*300, azaz 420 forintja lesz. Mivel azonban ezt főleg az algoritmusok segítségével gyorsan észreveszi több befektető, ezért az átváltási arányok kiegyenlítik egymást. Az árrés hamar megszűnik.