Határidős kamatláb

A határidős kamatláb valamely jövőben esedékes hitelművelet kamatlába.

A kamatláb a kamat százalékban meghatározott értéke a hitel, vagy befektetés összegéhez viszonyítva. Hitelfelvétel esetén a kamat a hitel „ára”. A fizetendő kamat összege és a felvett hitel értékének aránya pedig a kamatlábbal fejezhető ki. Ennek értéke megmutatja, hogy egy adott időszakra (általában egy évre) a kölcsön hány százalékát kitevő kamat fizetendő vissza.

Például az 1 év múlva kezdődő 6 hónapos határidős kamatláb az egy év múlva induló, 6 hónapos befektetés várt kamatlába. A határidős kamatláb-megállapodás segítségével egy jövőbeni megtakarítás vagy hitel kamatlábát előre rögzíthetjük, védekezve ezáltal az esetleges ingadozásoktól a kamatlábban.

Határidős kamatláb megállapodás (FRA)

Az határidős kamatláb megállapodás (forward rate agreement, FRA) egy olyan tőzsdén kívüli kétoldalú szerződés, melynek keretében a résztvevő felek megegyeznek egy fix kamatlábban egy jövőbeli időponttól kezdődően meghatározott időpontig. Hasonlóképpen kezeli a kamatkockázatot, ahogy a határidős devizaügylet kezeli a deviza árfolyamkockázatot. Segítségével a kamatláb-ingadozások kiküszöbölhetőek, a kamat összege pedig előre fixálható.

Megkötéséért általában díjat nem kell fizetni. A jövőbeni fizetett vagy kapott kamatot a bankok pedig úgy állapítják meg, hogy azok tükrözik a jövőbeli kamatszintre vonatkozó pénzpiaci várakozásokat. Az FRA elszámolása készpénzben történik a szerződésben meghatározott időpontban, ami általában a kezdeti időpontja a jövőbeli kölcsönszerződésnek. A határidős kamatláb egyezmények jelentős része az amerikai dollár piacán zajlik. Az FRA üzletek kötésére természetesen más devizák esetében is lehetőség van, de ezek jelentősége az USD mellett minimális.

Határidős kamatláb megállapodás előnyei

Az FRA vevője a kamatlábak emelkedése ellen próbál védekezni és megpróbálja előre felmérni, hogy néhány hónapon belül milyen kamatlábak alakulhatnak ki, hogy ezt figyelembe véve kössön üzletet. Ezzel szemben az FRA eladója a kamatláb csökkenése ellen próbál védekezni, előre meghatározva ezzel jövőbeli befektetéseinek várható kamatszintjét. Tehát az FRA lehetővé teszi mind a befektető, mind pedig a hitelfelvevő számára, hogy előre meghatározzák a kamatszinteket és ezáltal kamatkockázatukat csökkentsék.

Az FRA szerződés esedékességének napján a felek szerződésben rögzített és a piaci kamat különbségé szerint számolják el egymást között. Amennyiben a piaci kamatszint az FRA szerződésben rögzített szint felé emelkedett, úgy az eladó kompenzálja a vevőt, míg kamat csökkenésékor a vevő köteles megtéríteni a különbséget az eladó felé.

Hátrányai

Az FRA szerződések testre szabottak és tőzsdén kívül kereskednek, és mint ilyen, magasabb összegű partnerkockázatot hordoznak a standardizált határidős szerződésekhez (futures) képest, amelyekkel a minősített központosított tőzsdéken keresztül kereskednek.