Határidős piac

Határidős piac alatt azt az elektronikus piacteret értjük, ahol a termelők és befektetők határidős ügyletekkel kereskedhetnek, akár tőzsdei keretek között.

A határidős ügylet egy olyan ügylet, aminek a teljesítése nem azonnal, hanem előre meghatározott áron és időpontban történik.  A határidős ügylet tehát jelenlegi szerződésben kialakított feltételek mellett, jövőbeni teljesítésre vonatkozó megállapodás.

A gazdálkodó szervezeteknek van alapanyag igénye és valamilyen termékük, amelyet értékesíteni kívánnak. A nyereségességük nagymértékben függ attól, hogy mennyiért veszi az alapanyagot, és mennyiért tudja értékesíteni a készterméket. Tehát az árak alakulása nagyfokú bizonytalanságot visz a működésbe, amely nem működési, hanem piaci kockázat, így ésszerű a határidős piacok használatán keresztül e kockázat kiküszöbölése.

A határidős piac típusai

Alapvetően megkülönböztetünk tőzsdei és OTC (tőzsdén kívüli) határidős piacot. A tőzsdei határidős ügyleteket futures-nek hívják, míg a tőzsdén kívüli OTC ügyleteket forward-nak. A futures és a forward ügyletek működésében nincs jelentős különbség, szabályozottságukban térnek el.

A tőzsdei ügylet esetében az ügyletek szabványosítottak, azaz a tőzsdék az ügylet méretét, a teljesítés idejét és helyét, a termék minőségi követelményeit előre meghatározzák. Emiatt a futures ügyleteknél a megbízóknak kizárólag az árban kell megegyezniük. A tőzsdei határidős ügyletek egyik nagy előnye, hogy nem  kell  az ügyletre partnert keressünk, hanem a tőzsdei keretek között kereskedhetők a kontraktusok.

A forward ügyletek, azaz a tőzsdén kívüli ügyletek elvileg bárkivel megköthetők, és tárgya is bármi lehet. Általában nem az ügylet lejáratának napját, hanem annak futamidejét határozzák meg (általában 1, 3, 6, 12 hónap). Ezek a szerződések gyakorlatilag magánjogi megállapodások, amelyeknek a nagy előnye a rugalmasság és a szabadság.

Előnyei

A határidőre szóló kereskedés lehetőséget ad arra, hogy olyan dolgokkal is kereskedjünk, amelyek még nincsenek a birtokunkban. A kereskedés tárgya lehet bármilyen tőzsdei áru: fizikai áru, illetve értékpapír, deviza, sőt valamely részvényindex is. A fejlettebb piacokon az aranytól a bankközi kamatlábon keresztül a narancsléig rendkívül széles a skála.

A határidős piac a tőkeáttételen keresztül lehetőséget teremt arra, hogy kis tőkebefektetéssel nagy értékű pozíciókat mozgasson a befektető, amivel a tőkére vetített hozam jelentősen növelhető. Nyilván ez magasabb kockázattal is jár, így teljesen kezdő befektetőknek csak komoly gyakorlás és tesztelés után javasolt határidős termékekkel kereskedni.