Hedge Fund

A hedge fund speciális befektetési alap, melybe a befektetők  azért helyezhetik pénzüket, hogy a menedzser hozamot érjen el számukra. A menedzser célja abszolút hozam elérése, tehát tőkepiaci eszközök széles körébe fektethet, ideértve a derivatív eszközöket, ahonnan nevüket is kapták.

Hedge Fund jelentése

Szó szerinti fedezeti alapokra fordíthatnánk a kifejezést, ám ez nem teljesen felel meg a mai használatának. Fedezeti ügyletek általában kockázatkezelés céljából jönnek létre, a hedge fundok célja pedig ezzel szemben többletprofit elérése kockázat vállalásával. Nevüket onnan kapták, hogy legtöbbször a fedezeti ügyletekhez is használt derivatív termékekkel is kereskednek.

Hagyományos befektetési alapok és a hedge fundok közötti különbségek

Mind a hagyományos befektetési alapokra, mind a hedge fundokra igaz, hogy az alapkezelő gyűjti össze és menedzseli a befektetők pénzét, majd a hasznot a befizetések arányában osztják szét a befektetők között.

A legtöbb befeketítési alap esetében meghatározott az általa kiválasztott pénzügyi eszközök köre. Például egy kötvényalap kezelője kötvényekben, egy részvényalap kezelője pedig részvényekben tartja a portfólió csaknem egészét. Ezzel szemben a hedge fund szinte bármilyen pénzügyi eszközt vásárolhat. Ennek köszönhetően szélesebb lehetőségük van a kockázatok menedzselésére is, mivel különböző fedezeti ügyleteket köthetnek.

Az abszolút hozamú alapok állnak a legközelebb a hedge fundokhoz, mivel ezek szintén alkalmazhatnak bizonyos mértékű tőkeáttételt is és a pénzügyi termék széles körébe fektethetnek. Emellett költségeiket is tekintve hasonlítanak a hedge fundokhoz. A két forma között több jogi különbség is van, más jogszabályok vonatkoznak rájuk. A hedge fundoknak a befektetési alapokkal szemben nagyobb a mozgásterük. Ugyanakkor a 2008-as gazdasági válság után a rájuk vonatkozó szabályok is szigorodtak.

A hedge fundok esetében gyakran magas a belépési limit, nem ritka, hogy a minimális befektethető vagyon 100 ezer vagy 1 millió dollártól indul. Így ezek a befektetési formák nem az átlag befektetőt célozzák meg. Egy-egy hedge fund általában csak néhány száz befektető tőkéjét kezeli, befektetői körük az 500 főt ritkán éri el.

A magas belépési limit nem véletlen, mivel a vásárolható pénzügyi eszközök széles köre miatt magas kockázattal rendelkeznek. Annak ellenére, hogy alapvetően - ahogy nevük is utal rá - a kockázatok fedezésére jöttek létre, a legtöbbjük volatilitása igen magas. A többletkockázat vállalásáért cserébe azonban magasabb várható hozamot ígér egy hedge fund, mint egy átlagos befektetési alap.

Szeretne többet megtudni a hagyományos, Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő befektetési alapokról? Olvassa el erről szóló cikkünket is!

A hedge fund díja

A befektetőknek alapkezelési díjat kell fizetnie a hedge fundok menedzseléséért, mely éves szinten 2-4 százalék körül szokott alakulni. Emellett a hozamot gyakran sikerdíj is terheli, melyet jellemzően 20 és 30 százalék közötti érték. A sikerdíj lehet referencia értékhez kötött, mely referencia érték gyakorta az alap által a befektetés ideje alatt elért legmagasabb mindenkori hozamszint.

Az alapkezelési díjat mindig szükséges a befektetőnek fizetni, attól függetlenül, hogy az alap teljesítménye pozitív vagy a negatív, mivel az az alapkezelő működési költségeit hivatott fedezni.  Pozitív teljesítmény esetén további sikerdíjat is kell fizetni.

A hedge fundok által megvásárolható pénzügyi eszközök

Mint arról már szó volt, a hedge fundok sajátossága, hogy a befektetési kockázatokat különböző fedezeti eszközökkel mérsékelik. A fedezeti alapok fektethetnek bármibe:

  • értékpapírba,
  • nyersanyagokba,
  • ingatlanokba,
  • derivatívákba,
  • devizákba,
  • fedezeti termékekbe, mint a biztosítások, swapok, opciók, határidős ügyeletek és

más pénzügyi termékekbe.