Hitelminősítés

A befektetésekben a hitelminősítés valamely kötvényt kibocsátó cég vagy állam hitelképességét fejezi ki. Célja, hogy a befektetők tájékoztatást kapjanak arról, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy az adott hitelfelvevő vissza fogja fizetni a hitelt.

Hitelminősítés jelentése

Ha egy jogi vagy természetes személy vett már fel hitelt, akkor rendelkezik egy minősítéssel vagy hitelminősítési pontszámmal, amely a hitelképességére utal, és idővel változhat. A pénzpiacokat azonban elsősorban a nagyvállalatoknak, önkormányzati szerveknek és szuverén államoknak adott minősítések érdeklik. A hitelminősítés alapján dől el, hogy milyen kamatot számítanak fel egy kibocsátó kötvényeire.

Fokozatok

A hitelminősítés erősen koncentrált szolgáltatás. A hitelminősítési ágazatban három nagy ügynökség játssza a főszerepet: a Moody’s, a Standard & Poor’s és a Fitch. Mindhárom cég más-más osztályozási rendszert alkalmaz, általában azonban az AAA – vagy hasonló jelzésű – a legmagasabb osztályzat, a rosszabb B minősítésektől lefelé pedig már bóvli státuszról beszélünk. A D olyan kötvényekre utal, amelyeknek a kibocsátói a közeljövőben fizetésképtelenné válhatnak vagy már fizetésképtelenek.

Ha egy vállalat vagy állam hitelminősítése magas, az azt jelenti, hogy valószínűleg képes lesz az általa kibocsátott kötvényeket időben visszafizetni. Tehát magas minősítés esetében egy viszonylag biztonságos, de többnyire alacsonyabb megtérülést hozó befektetésről beszélünk. Az alacsonyabb minősítésű adósságok csak olyan tapasztalt spekulatív befektetők számára ajánlottak, akik az ilyen kötvények magasabb hozama fejében hajlandóak nagyobb kockázatot vállalni.

Magyarország hitelminősítése

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s. A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, “BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű szuverén magyar forint- és devizaadósság-kötelezettségeket. A közép- és kelet-európai térség, különösen a visegrádi csoport (V4) gazdaságai viszonylag ellenállóképesnek mutatkoztak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokkal szemben.

A Fitch kiemelte azt a várakozását, hogy a térségi beruházásoknak pótlólagos lendületet adnak az Európai Unió által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó, Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap finanszírozásai. A nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor ennek élénkítő hatásai zömmel 2022-ben jelentkeznek majd.