A hozam és a kockázat közötti összefüggés

Általánosan elfogadott szabály a hozam és a kockázat kapcsolatát illetően, hogy nagyobb hozam nagyobb kockázattal jár, mely azt is implikálja, hogy ha nagyobb hozamra szeretnénk befektetéseinkkel szert tenni, akkor nagyobb kockázatot vagyunk kénytelenek vállalni.

A befektetés kiválasztása során fontos mutatók

Ha befektetni tervezünk három mutató figyelembevétele mindig fontos, ezek pedig a hozam, a kockázat és a likviditás.

A hozam a befektetések eredménye, a tőkének a növekménye, az a plusz pénz, amit a befektetéssel keresünk. Általában százalékos formában jelenik meg, így könnyebb is különböző befektetéseket egymással összehasonlítani.

Kockázat alatt az adott eszköz árfolyamának ingadozását, értékének rövid távú kiszámíthatatlanságát értjük elsősorban. A kockázat magában foglalja a hozam és a veszteség lehetőségét is, megmutatja továbbá a felmerülhető árfolyamingadozások mértékét is.

A likviditás azt jelenti, hogy a befektetett pénz mennyi idő alatt és milyen költségek, vagy árfolyamveszteség mellett tehető azonnal felhasználható pénzzé.

Általában a három szempont közül kettőt lehet optimalizálni a harmadik rovására. Az, hogy mind a három érték kedvező legyen, vagyis, hogy olyan befektetést találjunk, mely nagy hozamot ígér, alacsony kockázattal és rövid távú lekötéssel rendelkezik, meglehetősen ritka eset.

A hozam-kockázat arány

Általános jelenség és statisztikai vizsgálatokkal is alátámasztott befektetési alapszabály, hogy minél nagyobb hozamot ígér egy befektetés, annál nagyobb kockázattal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a befektetett pénz csak akkor tud nagyobb nyereséget generálni, ha bevállaljuk a vele járó nagyobb kockázatot.

A hozam-kockázat arány, vagy más néven Sharpe ráta egy nagyon népszerű sok befektető által használt mutató. Segítségével összehasonlító egy adott befektetés lehetséges profitja a lehetséges veszteségével. Ezáltal nagy segítség lehet befektetések során az általános profitabilitás megtartásában.

Szeretne többet tudni a hozam-kockázat arány mérésére szolgáló mutatószámokról? Olvassa el a Sharpe rátáról szóló cikkünket is!

Az alábbi ábra szemlélteti a különböző befektetési alapok típusai közötti hozam-kockázat különbségeket.

Befektetési alapok a hozam és a kockázat közötti összefüggés szerint

Diverzifikáció szerepe

Ahhoz, hogy a hozamot maximalizáljuk a kockázatot pedig minimalizáljuk elengedhetetlen a diverzifikált portfólió kiépítése, vagyis a több lábon állás. Fontos, hogy több különböző befektetésünk legyen ezáltal biztosítva. Így, ha az egyik bedől és veszteséget generál, attól még a befektetési portfóliónk átlagosan nyereséges maradhat.  A diverzifikáció akkor a leghatékonyabb, ha nem csak különböző befektetési típusok között választunk, mint például kötvények, részvények vagy egyéb eszközök, hanem ha földrajzilag is diverzifikálunk.

A megfelelő hozam-kockázat arány emberről emberre, befektetőről befektetőre változik. Mindenkinek más az a hozam és kockázati szint, mellyel elégedett, vagy amelyet még be tud és be szeretne vállalni.