Hozamgarancia

A hozamgarancia az, a szolgáltató (bank, befektetési alap, biztosító) által garantált minimális hozam, amelyet a befektetési termékekért cserébe biztosan megkap a befektető.

Ha az adott befektetés hozama alacsonyabb lenne, mint amit a a két fél előre meghatározott, akkor a befektető a szerződés által garantált minimális hozamot kapja meg.

Hozamgarancia jelentése

Az emberek különböző befektetési termékeket használnak arra, hogy megsokszorozzák a pénzüket, és így passzív jövedelemre tehessenek szert. Egy befektetés hozama azt a pénzmennyiséget jelenti, amennyivel a befektetett tőke növekszik az évek során. Általánosságban igaz, hogy minél magasabb egy befektető kockázatvállalása, annál nagyobb hozamokkal kecsegtet egy befektetés, és fordítva. Ám a magasabb kockázatú befektetéseknél akár negatív hozam (veszteség) is elérhető. A hozamgarancia egyfajta biztosíték arra, hogy a megadott szint alatt nem lesz a hozam, annyit ugyanis minimum ki fog fizetni a szolgáltató.

Kinek kedvező egy ilyen típusú befektetés?

A hozamgarancia egy jó lehetőség azok számára, akik rövid távon szeretnék befektetni a tőkéjüket és biztos befektetéseket keresnek. Ha egy befektetésünkre van hozamgaranciánk, akkor a legelején tudni fogjuk, hogy mennyit fogunk keresni az adott ügyleten. Tehát hozamgarancia nyújtás esetén mivel közel 0 a kockázata a befektetőnek, így nem lesz nagy a befektetés hozama. Ugyanakkor ebben az esetben a kockázat viszont elkerülhető, a befektetőnek biztos hozama lesz.

Részvények esetén ritkán szokták használni a hozamgaranciát. Leggyakrabban különböző biztosítások esetén, illetve kötvényeknél állapodnak meg előre a hozam értékében.