IBAN szám

Az IBAN az International Bank Account Number (nemzetközi bankszámlaszám) rövidítése, amely egy betűkből és számokból álló, és nemzetközileg egységesített számsort takar.

A nemzetközi bankszámlaszám maximum 34 karakter hosszúságú lehet. Különböző kódok és ellenőrző számok határozzák meg, így a tévhitekkel ellenben a bankszámlaszám nem egy véletlenszám-generátor alkotta kombináció. A magyarhoz képest jelentős eltérések vannak az egyes országok számlaszámai között. Azért, hogy kényelmesen megoldható legyen az országokon átívelő utalás is, az Európai Unió tagállamainak kezdeményezésére jött létre az IBAN szám.

Az IBAN szám célja, hogy nemzetközi átutalásnál pontosabb célt adjunk meg és ne keveredjen el az elutalt pénzösszeg a bankok világában. IBAN szám minden bankszámlához tartozik, amelyet könnyen ellenőrizhetünk a netbankban, banki papírjainkon, vagy bankunk ügyfélszolgálatán.

Miből áll az IBAN számlaszám?

Egy kétbetűs országkódból, egy kétjegyű ellenőrző kódból és az adott országban szabvány karakterszámú bankszámlaszámából áll. A magyarországi IBAN számlaszámok egységesen a HU karakterekkel kezdődnek, ezt követi a kétjegyű ellenőrző kód és a magyar szabvány szerinti 24 karakterű számlaszám. (Például: HU52 1177 3058 0568 9984 0000 0000)

SWIFT kód

A nemzetközi pénzforgalom hatékonysága javításának érdekében, a SWIFT-kód, vagy más néven BIC (Bank Identifier Code) is bevezetésre került, amely a bankok azonosítására szolgál. Ez a kód tehát a banké és nem a számláé, azonban mind a kettőre szükség van egy nemzetközi utalásnál. A SWIFT-kód funkciója, hogy pontosan be lehessen azonosítani a kedvezményezett pénzintézetét, így gyorsabb és pontosabb ügyintézést garantál. Ami szintén fontos, hogy kitöltésével olcsón tarthatjuk az átutalás díját, mivel a küldő bank számára nem jelent extra erőfeszítést a fogadó bank megállapítása, így ezért nem számíthat fel díjat.

Egy SWIFT-kód például a következő képen nézhet ki: OTPVHUHBXXX. Az első négy karakter határozza meg a bankot. A következő két karakter jelöli az országot. A hetedik és a nyolcadik karakterek segítségével olvasható le a székhely. Az utolsó három karakter pedig opcionálisan szűkítheti a találatot ügyosztályra vagy fiókra.