Ingatlanfedezet

Az ingatlanfedezet kifejezéssel leggyakrabban jelzáloghitel igénylése esetén lehet találkozni, jelzálog alapú kölcsön felvételekor ugyanis a hitel visszafizetésének biztosítékául leggyakrabban ingatlan szolgál.

A lakáscélú hitelek jelzálogalapú hitelek, így ingatlanfedezet felajánlása minden esetben szükséges. A szükséges fedezetek értéke az igényelt hitel összegétől függ. Egy hitelügylethez maximum 3 darab ingatlanfedezet ajánlható fel. A hitel célját képező ingatlant nem kötelező fedezetként felajánlani. Emellett vannak szabad felhasználású jelzáloghitelek is, melyek esetében a rendelkezésre bocsájtott összeg más célra is felhasználható.

Ingatlanfedezet feltételei

Magyar hitelügylet fedezeteként csak Magyarország területén lévő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat, melynek műszaki állapota végleges (kivéve az építési jellegű hiteleket, ahol maga a hitel célját képező, építés alatt álló ingatlan is lehet a fedezet). A fedezetként felajánlott ingatlan tulajdonosának a kölcsönigénylő személyére nincs korlátozás, tehát bárki felajánlhat ingatlanfedezetet egy kölcsönügylethez.

Ingatlanfedezet értéke

A fedezet értékét értékbecslő határozza meg. Ez minden esetben banki értékbecslő, aki megvizsgálja, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan elegendő fedezetet nyújt-e a hitel felvételéhez. A felmérés általában pár  órát vesz igénybe, a szakvélemény elkészítése pedig  néhány munkanap. Az értékbecslő figyelembe veszi az ingatlan és a telek méretét, elhelyezkedését, építésének évét, minőségét, valamint értékesíthetőségét.

Az értékbecslést követően az elkészült szakvélemény az ingatlan forgalmi értékét tartalmazza, vagyis azt az árat, amennyiért a készítés időpontjában várhatóan eladható az ingatlan. Ez az ár nagyban meghatározza, hogy mekkora lehet a felvenni kívánt hitel összege. Az értékbecslésért fizetni kell, ez az értékbecslési díj, ami körülbelül 30 ezer forint. Ez egy-egy banki akció keretében ingyenes is lehet, vagy utólagosan, a folyósítást követően jóváírásra kerülhet a számlánkra.

Gyakori ingatlanfedezetek

A legsűrűbben előforduló hitelfedezetek közé tartozik a családi ház és a társasház, illetve a társasházi résztulajdon. Általánosságban elmondható a lakossági hitelfelvevőkről, hogy a lakóház és a lakás szerepel a kívánságlistájuk elején. Nem véletlen hát, hogy a bankok is ezeket fogadják el biztosítékként, de  sorházak, ikerházak, üdülők, és nyaralók is szolgálhatnak fedezetül.

Vegyes funkciójú ingatlant is elfogadnak egyes bankok hitelfedezetként. Amikor az ingatlan külön üzlethelyiséggel rendelkezik, mert például szépségszalonként vagy magánrendelőként is funkcionál, akkor vegyes funkciója miatt nem mindegy mekkora a lakórésze. Abban az esetben vonható be fedezetként, ha a lakórész arányaiban nagyobb, mint az üzleti rész. Egyes bankok ilyenkor kiürítési nyilatkozatot kérnek, vagyis közjegyző előtt nyilatkozatot kell tenni, hogy egy esetleges végrehajtás esetén teljes egészében kiürítésre kerül az ingatlan.

Szerencsére az ingatlanpiac népszerű terméke az építési telek, mely támogatás nélküli hiteleknél, ráépített ingatlan nélkül fedezetként szintén bevonható. Garázs vagy beállóhely önálló hitelfedezetként nem fogadható el. Kiegészítő ingatlanként, önálló helyrajzi számon bejegyezve egyes bankok figyelembe veszik, ám nem gyakori eset.