Jövedelemigazolás

A jövedelemigazolás egy magánszemély jövedelmének részletes igazolása, ami alapján meghatározásra kerül az általa fizetendő személyi jövedelemadó mértéke.

Az igazolás adóévenként tartalmazza

  • az adózó összevontan és elkülönítetten adózó jövedelemét,
  • a különadó alapját és összegét, illetve
  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerint adózott bevétel összegét és
  • az ekhofizetési (Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulás) kötelezettséget.

A jövedelemigazolást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állíthatja ki kérelemre.

A hivatalos, NAV által kiállított jövedelemigazoláson túl lehetőségünk van munkaadónktól vagy annak bérszámfejtőjétől is jövedelemigazolás bekérésére. Ilyenkor a munkaadó igazolja egy harmadik fél – például banki kölcsön esetén a hitelintézet részére kifizetett bér összegét egy meghatározott időszakban.

Adóhatósági igazolások

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal többféle adóhatási igazolást állíthat ki. Ide tartozik az általános, nemleges, vagy köztartozásmentes adózói minőségről szóló adóigazolás, a jövedelemigazolás és az illetőségigazolás. A dokumentumok a NAV nyilvántartásában szereplő adatok alapján készülnek.

Jövedelemigazolás kiadása

A jövedelemigazolás alapvetően magyar nyelven, ingyenesen kérhető. Nem adható ki az igazolás, amennyiben a személyi jövedelemadóról vagy az egyszerűsített vállalkozói adóról az adózó nem nyújtott be bevallást. Kivétel ez alól, ha az adózót bevallási kötelezettség nem terheli, vagy az adóalap és az adó megállapítása utólagos.

A jövedelemigazolás igényléséhez szükséges kitölteni az IGAZOL dokumentumot. A kérelem leadására lehetőség van személyesen a NAV központi ügyfélszolgálatán, postai vagy telefonos úton és ügyfélkapun keresztül. Az elektronikus hitelkérelem benyújtása esetén a megjelölt bank is hozzáférhet adott időszakon belül a szükséges adatokhoz.

Jövedelemigazolás tartalma

A jövedelemigazolásnak tartalmaznia kell a munkáltató és a munkavállaló adatait, az adott időszakban kifizetett bruttó és nettó bért és egyéb adóval terhelt jövedelemforrásokat és az ezt érintő levonásokat. Az igazolás az adóbevallással lezárt évekről készülhet, szerepelnie kell benne a munkáltató adómegállapodásban szereplő jövedelemnek, az adózó által személyi jövedelemadó-bevallásban bevallott jövedelemnek. EVA adóalany esetén szükséges feltüntetni az EVA alapot és adót, JATA adóalanyoknál pedig a bevétel 60 százalékát.