Jövedelemrugalmasság

A jövedelemrugalmasság egy mikroökonómiai fogalom, mely egy adott jószág keresletét írja le a fogyasztó jövedelmének függvényében.

Pozitív jövedelemrugalmasságnak nevezzük, mikor a fogyasztó keresetének növekedésével az adott termék fogyasztása is megnő, fordított arányosság esetében  negatív jövedelemrugalmasságról beszélhetünk. A két változó közötti összefüggést százalékos formában mérjük.

Jövedelemrugalmasság kiszámítása, értelmezése

Kiszámításához el kell osztani az adott áru iránti kereslet változását százalékos formában a fogyasztó jövedelmének százalékos változásával.

Magas jövedelemrugalmassági érték esetén szoros pozitív összefüggés van a kereslet és a jövedelem között. Alacsony vagy nulla érték esetén nincs, vagy csak rendkívül gyenge az összefüggés. Negatív érték esetén pedig fordított hatással van a kereset az adott termék keresletére, tehát nagyobb jövedelem esetén kevésbe vásárolják.

Az érték értelmezése szerint a +2,5 értékű jövedelemrugalmasság azt jelenti, hogy a jövedelem 1 százalékos növekedése esetén a termék iránti kereslet 2,5 százalékkal nő.

Jószágok típusai alapján

A jövedelemrugalmasság mértéke alapján különböző típusú termékeket különböztetünk meg. Pozitív jövedelemrugalmasság fennállásakor az adott jószág fogyasztása nő, amennyiben a fogyasztó keresete növekedik. Normál jószágnak nevezzük azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek a rendelkezésre álló jövedelem növekedése esetén a termék iránti kereslet közel arányosan növekszik (például ruhadarabok, szórakozási szolgáltatások, elektronikai eszközök). Amennyiben a jószág iránti kereslet ugrásszerűen megnövekedik jövedelemnövekedés hatására, legtöbbször luxusjószágokról beszélünk. Rugalmatlanság áll fenn abban az esetben, mikor a jószág kereslet nincs szoros összefüggésben a jövedelemmel, ezek az alapvető fogyasztási cikkek (például higiéniai termékek, alapvető élelmiszerek).

Jövedelemrugalmasság a gazdálkodásban

A vállalatok számára termékeik jövedelemrugalmasságának kiszámítása lényeges eszköz lehet a gyártásuk, értékesítésük tervezésében, a várható keresleti értékek, árak kiszámításában. A jövedelemrugalmasság megmutatja, az adott termék mennyire érzékeny a külső tényezők változására, tehát mennyire van kitéve az adott termék vagy szolgáltatás kereslete a gazdasági ciklusoknak.