Jutalék

A jutalék a kereskedelemben egy szolgáltatási díj, amelyet a megbízó a megbízottnak az ügylet közvetítéséért fizet.

Jutalékot felszámíthat olyan pénzügyi szolgáltató, aki

  • alaptevékenysége során az ügyfél vagyonát kezeli,
  • az ügyfél számára adásvételi megbízásokat teljesít, vagy
  • az ügyfél számlájára, annak megbízása alapján tranzakciókat hajt végre.

Ide tartozhat egy bróker vagy befektetési tanácsadó által kiszabott díj, amely a pénzügyi tanácsadás vagy értékpapírok vásárlásának és eladásának kezelését, egyéb, az ügyfél nevében történő ügyletek kötését biztosítja az ügyfél számára. Hitelfelvételkor is találkozhatunk jutalékkal, például a bankok által kiszabott folyósításért fizetendő díj formájában.

A jutalék felszámítása általánosságban százalékos alapon történik, azaz annak összege függ a pénzügyi szolgáltatás vagy tranzakció méretétől.

Pénzügyi szolgáltatási szektor

A pénzügyi szolgáltatások terén több eltérő díj és jutalék is található, befektetés előtt érdemes a részletes tájékozódás. Hasonlóképpen, a jutalékot is ajánlott figyelembe venni felmerülő költségként, mikor egy ügyfél befektetési lehetőségeit mérlegeli. Manapság a legtöbb online bróker már nem számít fel jutalékot értékpapírok adásvételéért, de találkozhatunk kifejezetten a jutaléknyereségre építő pénzügyi tanácsadókkal is.

Jutalék és díj közötti különbség

Pénzügyi szolgáltatások esetén találkozhatunk díj- és jutalékalapú tanácsadással is. A díj alapú tanácsadó fix díjat számít fel az ügyfél pénzének kezeléséért, függetlenül attól, hogy milyen típusú befektetési termékeket vásárol.

Ezzel szemben a jutalék-alapú tanácsadó a befektetési termékek értékesítéséből, valamint az ügyfél pénzéből történő tranzakciók lebonyolításából szerez közvetlenül bevételt. Ez egy változó, általában százalékos értékben meghatározott összeg, melynek értelmében a pénzügyi termékek, és tranzakciók számával arányos lesz a jutalék értéke a lebonyolított kereskedelem sikerességétől függően.

Mindkét fizetési mód rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, így fontos, hogy a többi szempont mérlegelése mellett erre is figyelmet fordítsunk befektetési döntéseink meghozatala során.

Példa a jutalék kiszámítására

Tegyük fel, hogy egy befektető 100 részvényt vásárol, darabját 1.000 forintért és 10 százalék, tehát 100*0,1*1.000= 10.000 forint hozamot ér el. Amennyiben a bróker 1,5 százalékos vételi és eladási jutalékot számol fel minden részvény után, akkor a befektető a 10.000 forint nyereségéből, 100*1.000*0,015+100*1.100*0,015 = 3150 forintot jutalékként kénytelen befizetni a brókercég számára. Így a befektető az elért hozam csaknem harmadát elveszíti.

Fontos tehát a jutalék mértékének figyelembevétele, mivel a nettó hozam meghatározásánál jelentős szerepe van.