KIVA (kisvállalati adó)

A kisvállalati adó, KIVA, egy 2013 óta létező alternatív adózási forma, mely számos esetben kedvező választás olyan vállalkozásoknak, melyek maximum 50 főt foglalkoztatnak, bevételük és mérlegfőösszegük pedig nem haladja meg az évi maximum 3 milliárd forintot.

2020 elején már több mint 50 ezer cég alkalmazta ezt az adózási formát. Ahhoz képest, hogy bizonyos esetekben milyen előnyős lehet, nem tekinthető eléggé elterjednek ez a forma, sok potenciál rejlik még benne.

Ezt a jelenséget magyarázhatja, hogy feltételei és részletei fennállása óta szinte folyamatosan változtak, szerencsére kedvezően. Az adókulcs egyre alacsonyabb lett, a belépési korlátok pedig enyhültek. Az adókulcs mértéke a kezdeti 16 százalékról  10 százalékra csökkent 2022. elejétől. Az adó alapja a személyi jellegű kifizetéseknek a tőke és osztalékműveletek egyenlegével növelt összege, módosítva néhány további tétellel. A KIVA-s adózás kiváltja a társasági adót és a szociális hozzájárulási adót.

Ki élhet a kisvállalati adóval?

Jelenleg az a cég alkalmazhatja a kisvállalati adót, akik a kapcsolt vállalkozásaival együtt:

  • belépéskor maximum 50 főt foglalkoztat (100 fő elérése esetén a KIVA megszűnik),
  • belépés előtt éves bevétele maximum 3 milliárd forint, tárgyév alatt maximum 6 milliárd forint és
  • mérlegfőösszege maximum 3 millió forint.

A KIVA adóalapja

Alapja két tényezőt, a személyi jellegű kifizetéseket és a tulajdonos részére kiosztott osztalékot tartalmazza. Az adóalap csökkenthető a kapott osztalék és a nettó tőkebevonás összegével, de a minimum adóalap összege legalább a személyi jellegű kifizetésekkel egyenlő.

A KIVA előnyei

Az adókulcs a személyi ráfordítások tekintetében kisvállalati adózás során 3 százalékkal kisebb. Míg a hagyományos formában a szociális hozzájárulás mértéke 13 százalék, addig KIVA esetén a  munkabért terhelő adó csak 10%. Emellett más béren kívüli juttatás esetén is 10% az adókulcs. A különböző, mint például a több gyereket nevelő nőket vagy a megváltozott munkaképességű személyeket érintő kedvezmények KIVA esetén is alkalmazhatóak.

Kisvállalati adózás során a cég mentesül a 9 százalékos társasági adó (TAO) alól is. Így, ha a cég nem fizet osztalékot, a vállalaton belül tartott profit adómentes. A kifizetett osztalékot 10 százalékos adó terheli.

KIVA esetén a beruházások is előnyösek, melyek duplán csökkentik az adóalapot. A beruházások megvalósulásukkor és az amortizációs elszámoláskor is csökkentik az adóalapot.

A helyi iparűzési adó (HIPA) mértéke is  különbözik kisvállalati adózás alkalmazásánál. Ilyen esetben az iparűzési adó alapja nem a klasszikus adóalap, hanem a KIVA alap 20 százalékkal növelt összege.

Kinek érdemes KIVA szerint adóznia?

Nehéz egyszerű és egyértelmű szabályt mondani arra, hogy pontosan kinek éri meg ez az adózási forma. Hüvelykujjszabályként ugyanakkor az elmondható, hogy az esetben,

  • ha a személyi kiadások viszonylag jelentős, 20-30 százalékát teszik ki a teljes kiadásoknak (például magas hozzáadott értéket előállító szektorok esetén, mint IT, egészségügy, tanácsadás, oktatás),
  • a cég a szolgáltató szektorban működik,
  • a tulajdonosok az eredmény jelentős részét visszaforgatják,
  • a cég növekedni tervez az elkövetkezendő években vagy
  • a cég nagy beruházásokkal operál,

akkor érdemes lehet elgondolkodni a KIVA lehetőségén és pontosabb kalkulációkat végezni az áttérésről.

A pénzügyminisztérium szerint a KIVA-ra jogosult cégek a 70-80 százalékának kedvezményesebb adózást biztosítana ez a forma. Ezen a honlapon elérhető a minisztérium KIVA kalkulátora, mely által biztosabb rálátást kaphat, a KIVA-ra való áttérés kérdésében.