Kockázati tőke

A kockázati tőke, angolul venture capital, olyan pénzügyi tőke, melyet életszakaszuk elején levő, nagy potenciállal és nagy kockázattal rendelkező vállaltoknak szoktak nyújtani. A befektető lehet magánszemély vagy intézmény is.

A kockázati tőke tehát a magántőkének (angolul private equity) egy formája. A magántőke tőzsdén kívüli finanszírozási formát jelent.

A kockázati tőke rendszerint olyan vállalatokat támogat, melyek számottevő újítást, innovatív üzleti ötletet hirdetnek. A kockázati tőkére általában azért van szükség, mert a célcsoport már túlnőtt saját finanszírozási potenciálján, ugyanakkor nyilvánosan még nem tud tőzsdére vonulni. Jellemzően a startupok is kockázati tőkéhez folyamodnak.

Kockázati tőke a befektetők szemszögéből

Mivel a finanszírozás ezen formáját igénybe vevő vállalatok általában életszakaszuk elején vannak, sikerességük bizonytalan. Így a kockázati tőke, ahogy a neve is mondja, az átlagnál kockázatosabb ügylet. Ugyanakkor az elvárt hozam is magasabb az átlagnál.

A kockázatitőke-befektetők több szempontot is vizsgálnak a befektetésre alkalmas cég kiválasztásakor. Fontos számukra a vállalkozás potenciális cégérték-növekedése, a nemzetközi piacra lépés lehetősége és az alapítók személyisége, ideértve elkötelezettségüket, szakmai tapasztalatukat, tudásukat és kapcsolati tőkéjüket.

A tőke ezen formája nem csupán pénzügyi támogatás, a befektetők belefolynak a vállalatok működésébe is, jellemzően igazgatótanácsi tagokká válnak. Részt vesznek az üzleti stratégia megalkotásában, a vállalat irányításában, az értékesítési és marketing folyamatokban, a megfelelő menedzsment kiválasztásában.

A kockázati tőke jellemzően tőkeemelést jelent, a befektetők üzletrész vásárlása által. A befektetők legfőbb célja, hogy a megszerzett üzleti részesedést többszörösön áron értékesítsék.

Kockázati tőke típusai

Annak függvényében, hogy az adott cég életszakaszának melyik részében jár, beszélhetünk magvető tőkéről, induló tőkéről vagy növekedési tőkealapról.

A magvető tőke, angolul seed capital, olyan vállalkozásoknak nyújt támogatást, melyek a legkorábbi életszakaszukban vannak, még az üzleti koncepciójuk sincs meg, ennek létrejöttét és a piacuk feltérképezését támogatja a kockázati tőke.

Az indulási tőkét, angolul start-up capital, olyan cégeknek nyújtják, melyek már rendelkeznek üzleti koncepcióval, ám a termékük még nem került üzletszerű értékesítésre. Jellemző továbbá az is, hogy a cég még nem ért a nyereséges működés fázisába. Ezen kockázati tőke célja általában a termékfejlesztés, a termelés beindítása és optimalizálása, és a piaci bevezetés finanszírozása.

A harmadik típus, a növekedési tőke a már működő, megfelelő menedzsmenttel rendelkező cégek további növekedését támogatja.

Befektetők típusai

Az üzleti angyalok olyan magánszemélyek, melyek magvető vagy induló tőkét és szakmai támogatást biztosítanak tőlük független cégek számára. Magyarországon mintegy 2000-re becsülhető az üzleti angyalok száma. Átlagosan 25-100 millió forintot szoktak a cégekbe befektetni.

A kockázatitőke-alapkezelők olyan intézmények, melyek kapcsolatot teremtenek a befektetők és a tőkét igénylő vállalatok között. Befektetési alapokat hoznak létre, melyek befektetési politikájával igyekeznek minél több befektetők meggyőzni, hogy csatlakozzanak az alapjukhoz. Az alapból több cégbe fektetnek, ezáltal befektetési portfóliót létrehozva a kockázat diverzifikálása céljából. Egy ilyen konstrukcióban a befektető teljesen passzív, az ügyleteket az alapkezelő bonyolítja le.

A kockázatitőke-befektetők az úgynevezett intézményi befektetők csoportjához tartoznak. Ha szeretne megtudni többet, a befektetők ezen, profinak számító csoportjáról, olvassa el a következő cikkünket is!