Kontrariánus szemlélet

A kontrariánus szemléletet követő befektetők szándékosan az aktuális piaci trenddel mennek szembe, azaz eladnak, ha a többi befektető vásárol és vásárolnak, ha a többi befektető elad.

A kontrariánus szemléletű befektetők jellemzően olyan lehetőségeket keresnek, ahol valamilyen népszerűvé váló befektetési szemlélet félreárazáshoz vezetett. Gyakran választanak átmenetileg gyengén teljesítő részvényeket, majd a részvényárak javulásával eladják őket. A szemlélet arra épül, hogy a piac meghatározó irányait követni nem feltétlenül kifizetődő stratégia, ha túlságosan eluralkodik a nyájszellem.

Azonban ez a megközelítés azt is eredményezheti, hogy követői kimaradnak egy bikapiacon elért növekedésből, amikor az árak még fölfelé mennek. Ehhez hasonlóan kontrariánus befektető által választott alulértékelt részvények ára sem feltétlenül emelkedik később, hanem előfordulhat az is, hogy tartósan alacsonyan marad.

Kontrariánus

Híres kontrariánus szemléletű befektetők

A legismertebb kontrariánus szemléletet követő befektető Warren Buffett. Számára ez a szemlélet például a 2008-as pénzügyi válság alatti befektetései révén később igen magas megtérüléseket hozott. Buffett azt a stratégiát követte, hogy amerikai vállalatok részvényeit vásárolta meg, mint amilyen a Goldman Sachs Csoport részvényei is. Tíz évvel később a Goldman részvényárai nagyjából 239 százalékkal nőttek.

A kontrariánus szemléletet Bill Ackman, a Pershing Capital Square alapítója is előszeretettel alkalmazza, aki több népszerű vállalat részvényeit is sikeresen shortolta. Michael Burry pedig a 2000-es évek közepén az akkor népszerű subprime, azaz rossz minősítésű jelzáloghitelek értékének csökkenésére számítva fektetett be, amin később magas megtérülést ért el.

A szemlélet előnyei és hátrányai

A kontrariánus szemlélet alkalmazása megterhelő lehet mentálisan. Az olyan befektetések mellett való elköteleződéshez, amelyeket alulértékelnek és általánosan negatív előrejelzéseket kapnak erős meggyőződéshez van szüksége a befektetőnek. A szemlélet elsajátítása ennek köszönhetően évek munkájába kerül, kutatást és kreatív gondolkodást igényel, illetve a hosszú távú megtérülés szem előtt tartását. Ráadásul a rövid távon fellépő piaci anomáliák megzavarhatják a befektetést. Rövid távon egy kontrariánus szemlélettel összeállított portfólió várhatóan a piacnál gyengébben fog teljesíteni.

Aki viszont képes konzisztensen alkalmazni a stratégiát, az hosszú távon felülteljesítheti piacot, jelentős hozamra szert téve.

A kontrariánus szemlélet széles körben alkalmazott az értékalapú befektetők között. Hogyan építik be a stratégiájukba ezt a szemléletet? Olvassa el cikkünket ebben a témában is!