Közvetett költség

A közvetett költség olyan költség, amely a vállalat tevékenysége, működése során felmerül, viszont a közvetlen költséggel ellentétben nem lehet egyértelműen egy adott termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolni, mivel egyszerre több terméknél és tevékenységnél is felmerülhet.

Pont emiatt a közvetett költségek esetenként nehezen nyomon követhetők.

Közvetett költség fogalma

Közvetett költségek felmerülhetnek gyártás, irodai és adminisztrációs tevékenység, értékesítés és disztribúció során egyaránt. A közvetett költségeknek három kategóriája van: közvetett anyagköltség, közvetett bér- és járulékköltségek, egyéb közvetett költségek.

Közvetett költség jelentősége az önköltségszámítás esetében

A közvetett költségeket jellegükből fakadóan nem lehet termékre vonatkozóan meghatározni, azonban ahhoz, hogy tisztában legyünk vállalatunk pénzügyi teljesítményével, költségeivel, fontos ismernünk az előállított termékek önköltségét. Az önköltségnek ugyanúgy részét képezik a közvetlen és közvetett költségek, jobban mondva ezeknek az egy darab termékre vonatkozó (más néven fajlagos) része. A közvetett költségekről fajlagosan nem állnak rendelkezésünkre adatok, azonban terméksorozatra, termékcsoportra és gyáregységre vagy egész vállalatra vonatkozóan igen. Ezeket a költségeket kell felosztanunk egy-egy darab termékre, azaz költségviselőre. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, a közvetett költségeket először költséghelyekhez kell kötnünk. Költséghelyek lehetnek például a vállalat egyes részlegei, egységei.

Fontos figyelembe venni, hogy a közvetett költségek felosztása, és így az önköltségszámítás sem lesz teljesen pontos, hiszen a számítás során becslésekkel, feltételezésekkel kell élnünk.

Közvetett költség fajtái

Közvetett költségek közé tartoznak

  • a gyártási közvetett költségek,
  • az irodai és adminisztrációs közvetett költségek,
  • az értékesítési és disztribúciós közvetett költségek.

Az ezeken a területeken felmerülő költségeket három kategóriába osztjuk: közvetett anyagköltségek, közvetett munkaerő költségei (közvetett bér és járulék költségei) és egyéb közvetett költségek. A közvetett anyagköltségek olyan anyagköltségek, amelyeket nem lehet egy adott termékhez kapcsolni, mert több fajta termék előállítása során is felmerül. A közvetett munkaerő költségei olyan bér- és járulékköltségek, amelyek olyan dolgozókhoz kapcsolódnak, akik nem csak egy termék előállításában vettek részt. Az egyéb közvetett költségek közé pedig minden más, adott termékhez nem közvetlenül kapcsolódó terméket kapcsolunk, például a bérleti díjak, adók és illetékek, közüzemi számlák.

Példa a közvetett költségekre

Egy gyárban autókat állítanak elő. Az alkatrészekhez használt alapanyagok, a gyártósoron dolgozó összeszerelő munkások fizetése egyértelműen hozzáköthetők egy adott autótípushoz (és egy darab termékhez). Tehát ezek közvetlen költségeknek számítanak. Viszont a gyár villanyszámlája vagy a könyvelő fizetése nem konkrétan egy autóhoz kapcsolódnak. Pláne, ha a gyárban más termékeket, például robogókat is előállítanak. Így ezek közvetett költségeknek számítanak.