Kripto token

A kripto token a kriptopénz egy fajtája, egy virtuális fizetőeszköz.

Lényege, hogy a két fél közötti csere a világ bármely pontjáról, bármikor végbe mehet, méghozzá közvetlenül, tehát pénzintézet ellenőrzése nélkül. A kripto tokeneket használhatjuk fizetésre, befektetésre vagy értékmegőrzésre is.

A kriptopénz egy blokklánc technológiára és bonyolult titkosításokra építő virtuális pénz, amely ugyanúgy csereeszközként szolgál, mint bármilyen más pénz, viszont a csere során nincs szükség harmadik félre, aki hitelesítené és ellenőrizné a tranzakciót. Kriptopénznek számítanak a coinok (bitcoin, altcoinok – azaz alternatív bitcoinok) és a tokenek.

Bár a rengeteg adat tárolására alkalmas blokklánc technológia és a bonyolult algoritmusokat használó kriptotechnológia biztonságossá teszik a kriptopénzek használatát, és a tranzakciókat több ezer számítógép ellenőrzi, a valóságban mégis többen fordulnak bizalmatlanul ezen megoldás felé, mert tartanak a hacker támadásoktól. Fontos tudni, hogy a blokklánc kialakításából adódóan védett hacker támadásoktól, hiszen azokhoz az összes számítási kapacitás felére lenne szükség. A láncon kívüli váltókat ért támadások hasonló módon vannak kitéve informatikai támadásoknak, mint a hagyományos rendszerek.

Különbség a coinok és tokenek között

A coinok és a tokenek között különbséget tehetünk. Ha a kriptopénz saját blokklánc rendszerrel rendelkezik, azaz saját, független hálózattal működik, akkor coinnak nevezzük. Egyes adatbázisokon (mint például az Ethereum) lehetőségünk van újabb és újabb kriptopénzeket létrehozni. Ezek a létrehozott kriptopénzek már létező és nem független blokklánc rendszereket használnak, és tokennek hívjuk őket. Tehát a token nem rendelkezik saját blokklánc rendszerrel és önálló adatbázissal.

Azonban az eltérés ellenére a tokenekre is igaz, hogy a tranzakció harmadik fél kihagyásával, a cserét megkötő két fél között közvetlenül megy végbe, közvetlenül egymásnak kell a pénzt küldeniük. A tranzakciót a hálózat a bányászok munkáján keresztül  validálja, akik munkájukért cserébe jutalmat kapnak a hálózat használóitól.

Kripto token gyakorlati alkalmazása

A kripto tokenek vásárláson kívül használhatók befektetésre, értékmegőrzésre és rengeteg más célra is. Például a kripto tokenek kiválthatják a vásárlói hűségpontokat, hozzáférést adhatnak streaming szolgáltatókhoz vagy akár átválthatjuk őket másfajta kriptopénzre is.

A kripto tokenek elterjedését az ICO (Initial Coin Offering) projektek tették lehetővé, melyek működési elvükben nagyban hasonlítanak a közösségi finanszírozási projektekre. A közösségi finanszírozásnak az a lényege, hogy egy adott vállalat a közösségtől szerez forrást egy ötlet megvalósítására, cserébe pedig a finanszírozók első körben kipróbálhatják az újonnan létrehozott terméket. Ezzel szemben az ICO-k nem konkrét jövőbeli terméket értékesítenek, hanem tokeneket adnak a finanszírozóknak, amelyeken az adott termék megvásárolható lesz.

Kripto token fajtái

Utility token (hasznossági token)

Az előbb említett ICO-k is ilyen típusú tokeneket adnak a vásárlóknak. A utility tokenek egyfajta kuponként működnek, amelyeken később a fogyasztók megvásárolhatják a vállalat által létrehozott terméket.

Security token (értékpapír token)

Ha egy vállalat security tokent nyújt, akkor lényegében részesedést kínál a befizetett összegért cserébe, és kamatot vagy osztalékot fizet. A security token tulajdonosok a részvényesekhez hasonlóan részesednek a vállalat profitjából, ezáltal ez a fajta megoldás egy innovatív technológiára építő befektetésnek számít.

Bármely magyar részvénytársaságnak lehetősége van úgy nyilvánosan működő részvénytársasággá válni, hogy nem tőzsdére megy, hanem egy olyan platformra, amelyen kriptopénzzel fizetnek.

Stablecoin

A tokenek egyik népszerű felhasználási módja a stablecoin-ok. A stablecoin egy digitális valuta, amely egy stabil eszközköz van kötve, mint például az arany vagy az amerikai dollár.  Ezen az elven működik az egyik leghíresebb kripto token a Tether (vagy USDT), amely a már említett Etherum hálózathoz köthető. A Tether által a kriptovaluta tőzsdéken is tudjuk dollárban (vagy legalábbis a dollár árához kötött termékben) tartani a pénzünket. Ez úgy működik, hogy pénzt utalunk a bitocin tőzsde bankszámlájára, és az eredeti valutát a tőzsde USDT-re váltja át.