Lakás-előtakarékossági szerződés

A lakás-előtakarékosság egy lakásfinanszírozási lehetőség, melynek lényege, hogy azok, akik a jövőben lakást szeretnének vásárolni, egy megtakarítási számlán hónapról hónapra, vagy akár egy egyszeri nagyobb összegű befizetéssel félretehetik a pénzünket, cserébe pedig kamatot kapnak az adott pénzintézettől.

A lakás-előtakarékossági szerződések időtartama 4-10 évre terjed ki. Az összegyűjtött összeg mellé lakáscélú hitelt, lakáskölcsön is igényelhető. A lakás-előtakarékossági szerződéssel megtakarított összeg csak lakáscélra fordítható (bizonyos kivételektől eltekintve).

Lakáscélú felhasználásnak számít a

 • lakótelek vásárlása,
 • lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje,
 • lakáshasználati vagy bérleti jog vásárlása,
 • pénzügyi lízingbe vétel,
 • haszonélvezeti jog
 • valamint épületek bővítése és felújítása.

Lakás-előtakarékossági szerződést magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek köthetnek. Az utóbbi két esetben a közös tulajdonban lévő épületrészek felújítása céljából lehet szerződést kötni.

A lakás-előtakarékossági szerződések kapcsán az alábbi költségek merülnek, merülhetnek fel:

 • számlanyitási díj
 • számlavezetési díj
 • szerződésmódosítási díj
 • szüneteltetési díj
 • lakáskölcsönre kezelési díj
 • egyéb költségek, melyeket a lakás-takarékpénztár csak az ügyfél által igénybe vett szolgáltatások után számíthat fel

Viszont a kamatadó megfizetésére nincs kötelezettség a lakás-előtakarékossági megtakarítások után.

Lakás-előtakarékossági szerződés módosítása

Az eredeti megtakarítási idő módosítható. Hosszabbítani maximum 10 évre, rövidíteni pedig legfeljebb 4 évre lehetséges. A módosítás következtében változni fog a szerződéses összeg, valamint egyéb, egyösszegű díjakkal is számolnunk kell, mint például a módosítási díjjal vagy a szerződéses összeg emelésével járó számlanyitási díjkülönbözettel.

A havi befizetések összegét is lehet növelni, viszont csökkenteni nem. A szerződésben meghatározott betéti kamat és hitelkamat mértéke nem módosítható. Ha valaki nem tudja fizetni a szerződésben meghatározott betétösszeget, lehetősége van a szerződés szüneteltetésére vagy felmondására.

Kedvezményezett

Lakás-előtakarékossági szerződésben lehetőség van kedvezményezettet megjelölni. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítás időtartama alatt a szerződő fél, az előtakarékoskodó rendelkezik a betéttel és a kapott kamatokkal, viszont a szerződéses összeg kifizetésétől kezdve, illetve a betét lakáscélú felhasználása esetén már a kedvezményezettet illeti a betét, a kamatok és a lakáskölcsön felhasználási joga is.

Lakás-előtakarékossági szerződés szabadcélú felhasználása

A betétszámlán elhelyezett összeg bizonyos feltételek mellett nem csak lakáscélra, hanem szabadon is felhasználható. Ha a megtakarítás ideje elérte a 4 évet, és a kedvezményezett kölcsönkérelmét a lakás-takarékpénztár elutasította, mert a kedvezményezett vagy a házastársa elhalálozott, legalább 1 évre munkanélkülivé vált, munkaképességét 67 százalékban elvesztette, vagy legalább 50% feletti egészségkárosodást szenvedett és nem várható, hogy állapota javuljon. A 8 éves megtakarítási idejű szerződéseket csak lakáscélra lehet igénybe venni.

Az előtakarékoskodó elhalálozása esetén a szerződésben meghatározott kedvezményezett vagy az örökös léphet a szerződő fél helyébe.

A lakás-takarékpénztárak szerepe

Lakás-előtakarékossági szerződést csak lakás-takarékpénztárakkal (lakástakarékpénztári funkciót is ellátó szakosított hitelintézetekkel, például bankokkal, biztosítókkal) lehet kötni. Magyarországon az alábbi szereplők kínálnak lakás-előtakarékossági szolgáltatást:

 • OTP
 • Erste
 • Fundamenta
 • Aegon.

2018-ban az állam úgy határozott, hogy a lakás-előtakarékossági megtakarítások után nem nyújt támogatást, azaz a lakás-előtakarékosság egy államilag nem támogatott finanszírozási formává vált. A lakás-támogatást egybevonták a gyerekvállalásra motiváló intézkedésekkel, és így a lakás-előtakarékossági támogatást a CSOK váltotta fel.