Látra szóló betét

A látra szóló betét egy olyan számlán elhelyezett összeg, amely  nincs lekötve, tehát szabadon, előzetes bejelentés nélkül bármikor hozzáférhető.

A bankoknál különböző feltételek mellett helyezhető el pénz. Befizetéskor mindig meghatározásra kerül a betét, vagyis a befizetett összeg kamatozása és az is, hogy milyen feltételek mellett vehető fel újra készpénzként vagy használható fel számlapénzként utalás vagy kártyás fizetés esetén.

A bankbetéteknek több fajtáját különböztetjük meg. A lekötött betét esetén a pénz nem használható fel egy előre meghatározott időpontig. Ha valamiért mégis szüksége lenne rá a betétesnek, akkor különböző büntető feltételek mellett juthat hozzá. Ez például jelentheti azt, hogy elesik az addig felhalmozott kamattól, vagy akár bizonyos büntetőjutalék megfizetésére köteles.

A betétek másik típusa a látra szóló betét, aminek esetén az összeg bármikor, szabadon, előzetes bejelentés nélkül felhasználható. Ennek megfelelően a látra szóló betétek kamata a lekötött betéteké alatt van.

A magánszemélyek bankszámlái általában látra szóló számlaként funkcionálnak, hisz bármikor hozzáférhető a rajtuk tárolt összeg. Ugyanakkor egy látra szóló számla nem egyértelműen látra szóló betét is egyben, vagyis nem biztos, hogy kamatozik a számlán levő összeg.  A látra szóló számlákat angolul demand deposit account-nak, DDA-nak nevezik.

Látra szóló betétek kamatozása

Mivel a bankok számára a lekötött betétek tartása kedvezőbb, hiszen az ezeken elhelyezett összeget szabadon befektethetik a lejárat időpontjáig, ezért ezek magasabb kamatozással is rendelkeznek a látra szóló betéteknél. A kamatozást ezen kívül több tényező is meghatározza, a különböző típusú betéteken elérhető hozam szolgáltatónkként is eltérhet.

A bankok minden nap, nap végén megnézik mennyi pénz van a számlákon és az alapján számolják ki az illetékes kamatot. Emiatt nehéz kiszámolnunk előre, hogy mekkora pénzösszegben kifejezett hozamot érhetünk el lehet egy látra szóló betétünkön.

A money.hu látra szóló betét összehasonlítója egy jó eszköz lehet arra, hogy megnézzük a különböző bankok ajánlatait.

Szeretne többet megtudni a bankbetétekről? Olvassa el a következő cikkünket is, amelyben végig vesszük, hogy mely tulajdonságok mentén lehet megkülönböztetni a bankjegyeket!