Lombardhitel

A lombardhitel egy zálogjogon alapú hitelfajta, melynek keretein belül a bank valamilyen forgalomképes ingó dolog fedezete mellett nyújt kölcsönt.

A lombardhitel biztosítékaként jellemzően értékpapírok és bankbetétek állnak, de akár áruk is szolgálhatnak fedezetként. Célja átmeneti likviditás biztosítása az ügyfelek számára, jellemzően rövid futamidővel. Összege a fedezetként szolgáló eszközök értékétől és mobilizálhatóságától függ.

A lombardhitel fedezete

A zálogjog alapú hitelek fedezetként, az úgynevezett zálogtárgyak szolgálnak. A hitel felvétele után ezek egészen addig, amíg az adós vissza nem törleszti a felvett kölcsönt a hitelező zálogába kerülnek. Amíg a jelzáloghitelek fedezeteként az ingatlanok szolgálnak, addig a lombardhitelek esetén értékpapírok és bankbetétek vagy akár árupiaci termékek a zálogtárgyak.

Ha egy ügyfél lombardhitelt szeretne felvenni, akkor a felvehető kölcsön mértéke gyakorlatilag a bankszámláján tartott pénz mennyiségétől vagy a birtokában lévő értékpapírok, áruk értékétől függ. Leegyszerűsítve, a bankok az ügyfelek saját pénzét hitelezik vissza nekik. Így megoldást nyújtva arra az esetre, ha nem szeretnék feltörni a lekötéseiket, bankbetétjeiket vagy eladni a birtokukban lévő értékpapírokat, árukat. A hitelszerződés megkötése után a bank zárolja az ügyfél betétjeit, értékpapírjait, vagyis zálogba veszi azokat. Így az ügyfelek egészen addig nem tudják elkölteni a betétjükön lévő pénzt vagy eladni a fedezetként szolgáló értékpapírokat, amíg nem rendezik a tartozásukat a bank felé.

Ha az ügyfél valamilyen okból kifolyólag nem tudná visszafizetni a felvett hitelt, akkor a bank érvényesítheti a zálogjogát és elbirtokolhatja a fedezetként szolgáló eszközöket az ügyfelektől. Így fedezheti a fennmaradó kölcsöntartozást a zálogtárgyak felhasználásával vagy értékesítésével.

A lombardhitelek előnyei

A lombardhitel előnye, hogy szabad felhasználású és mértéke jellemzően a fedezetként szolgáló eszközök piaci értékétől függ. Nincs szükség tehát jövedelemigazolásra a kölcsön felvételéhez.  Mivel a hitel fedezeteként olyan eszközök szolgálnak, amik viszonylag könnyen pénzé tehetők ezért a lombardhitel kamata is gyakorta kedvezőbbek a jelzálogkölcsönökhöz képest, amik mögött a jóval nehezebben és magasabb költség mellett értékesíthető ingatlanok állnak fedezetként.