Margin számla

A margin számla egy olyan értékpapírszámla, amit letét mellett (angolul margin), vagyis tőkeáttételes kereskedés során használnak a befektetők.

A margin kereskedés során a befektetők a brókertől kölcsönzött tőkével egészítik ki letétjüket, így vásárolhatnak a rendelkezésükre álló összegnél nagyobb értékben értékpapírokat. A tőkeáttételes kereskedéshez az ügyfeleknek úgynevezett margin számlát kell nyitniuk. Az ezen elhelyezett tőke vagy saját tulajdonú értékpapír letétként és fedezetként szolgál a kölcsönhöz. A margin számla segítségével az ügyfelek az ott elhelyezett saját vagyon függvényében tudják igénybe venni a brókerek által adott kölcsönt.

Hogyan működnek a margin számlák?

A befektetők a margin számla segítségével részvény vásárláson felül határidős és opciós ügyleteket is köthetnek. A brókercég különböző margin szinteket határozhat meg az egyes értékpapírokhoz. Előfordulhat, hogy egy részvény vásárlás során a teljes befektetés 50 százalékát kell az ügyfélnek elhelyezni a számlán, míg határidős ügyletnél elég a 20 százalékát.

Például egy 1000 dolláros tőkével megnyitott margin számla esetén a befektetők akár kétszer akkora, 2000 dolláros részvény pozíciót is kiépíthetnek. A befektetőknek nem kell szükségszerűen az elérhető összes kölcsönt igénybe vennie egyetlen tranzakció során. Egészen addig tudnak új tőkeáttételes pozíciókat nyitni, amíg a számlán tartott saját tőkéjük értéke meghaladja a nyitott pozíciók letéti igényét. A saját tőkébe beletartozik a nyitott pozíciókon realizált nyereség és veszteség is. Előfordulhat, hogy egy értékpapír árfolyamának beesésé miatt a befektetők saját tőke aránya csökken és ahhoz, hogy nyitva tudják tartani a tőkeátéttel nyitott pozíciókat további saját forrásokat kell elhelyezniük a számlán.

Ha a margin szint egy bizonyos százalék alá csökken és a befektető nem tud további forrásokat fedezetként elhelyezni, akkor a brókerek likvidálhatják a befektető pozíciót, hogy fedezzék a hitelezett összeget. A likvidálást megelőző felszólítást további letét elhelyezésére nevezik margin call-nak.

A margin számla előnyei

A tőkeáttételes kereskedés egyik előnye, hogy a befektetőknek kisebb tőkeszükséglet mellett építhetnek ki pozíciókat. A pozíció nyitásakor nem kell a teljes összeget elhelyezni a margin számlán, elég csak egy a bróker által meghatározott részt. A margin számla segítségével így a befektetők akár nagyobb hozamot is elérhetnek egységnyi tőkebefektetés mellett.

Ha például egy befektető 2 darab 500 forint értékű részvényt vásárol 500 forintért, azaz fele áron, akkor kétszeres tőkeáttételt alkalmaz. Ebben az esetben, ha az értékpapírt 10 százalék áremelkedés után 550 forintért szeretné eladni, akkor a brókercég az eredeti 500 forint mellett a két részvényen elért 50-50 forint hozamot kifizeti az ügyfél számára. Így tehát a befektető 600 forintot vihet haza a tőkeáttételes kereskedés eredményeként, az alapesetben fennálló 550 forint helyett.

Kereskedés margin számla

Ellenkező esetben viszont, ha 10 százalékos csökkenés megy végbe az árfolyamba, akkor az ügyfél az 50 forint helyett 100 forint veszteséget realizál.

A margin számla hátránya

A margin kereskedés során a brókertől kapott kölcsön után is kamatot kell fizetniük az ügyfeleknek. Minél hosszabb ideig tartják a hitelből felvett pozíciókat a befektetők, annál többe fog kerülni a tőkeáttétel. A margin számlát éppen ezért jellemzően rövid távú kereskedésnél szokták alkalmazni. A befektetők a tőkeáttételes kereskedéssel akár a letétként elhelyezett saját tőke egészét, sőt még annál többet is bukhatnak, mivel a margin számla egyenlege negatívba is átfordulhat.