Másodlagos piac

A másodlagos piac olyan értékpapírpiac, ahol a befektetők egymás között tudják adni és venni a már tőzsdei bevezetésen átesett értékpapírokat.

A másodlagos piacon végbe menő tranzakciók már elválnak az értékpapírokat kibocsátó szervezetektől. Az itt történő kereskedés már nincs közvetlen hatással a kibocsátók pénzügyi helyzetére. A magánbefektetők jellemzően ezen a piacon tudnak kereskedni az értékpapírokkal, amik már átestek az elsődleges piacon zajló közvetlenül a kibocsátókon keresztül, szervezett keretek között történő értékesítésen.

Összehasonlítás az elsődleges piaccal

Elsődleges piacnak nevezzük a vállalatok, államok, önkormányzatok kötvényeinek és részvényeinek kibocsájtását. Az itt értékesített értékpapírok ellenértéke közvetlenül a kibocsátó szervezetekhez kerül, akik fel tudják használni a megszervezett tőkét működésük során.

Ha egy befektető szeretné eladni a részvényéit vagy értékpapírjait még a lejárat előtt, akkor azt a másodlagos piacon tudja megtenni. Így másodlagos piacon azok a befektetők is tudnak kereskedni az értékpapírokkal, akik nem vettek részt az kibocsátáson.

Másodlagos piac típusai

A másodlagos piacoknak két fő típusát lehet megkülönböztetni. Az egyik esetén a kereskedés a szabályozott, koncentrált értékpapírpiacokon, vagyis tőzsdéken keresztül történik. Ebben az esetben közvetítőkön, brókereken keresztül kereskedhetnek a befektetők az adott tőzsdén elérhető értékpapírokkal.

A másik kategóriába az OTC (Over-the-Counter) piacok tartoznak, ahol a tőzsdéken kívüli kereskedés folyik. Az OTC piacokon jellemzően olyan vállalatok értékpapírjai érhetők el, akik nem tudtak eleget tenni valamilyen követelménynek, ahhoz, hogy az olyan hivatalos tőzsdéken szerepeljenek, mint például a New York Stock Exchange vagy a Nasdaq.