Medvepiac

A medvepiac arra a tőzsdei ciklusra használt kifejezés, amikor az árfolyamok legalább 20 százalékot esnek és jóval kockázatkerülőbbé válnak a befektetők. Ilyen időszakok során gyakran az árfolyamok hosszabb ideig, jelentősen esnek, vagyis csökkenő tendenciát mutatnak.

medvepiac és bikapiac jelentése

Medvepiac jelentése

A kifejezés tehát gyakorlatilag a befektetők negatív hangulatát és várakozásait tükrözi. A nevét a medve mancsával lefelé csapó támadó mozdulatáról kapta. A medvepiac ellentéte a bikapiac.   

Kialakulásának okai

A részvények árfolyamai jellemzően a befektetők jövőre vonatkozó profitvárakozásait tükrözik. Ha a befektetők úgy gondolják, hogy kérdéses a vállalatok jövőbeli profitabilitása, illetve inkább a gazdaság növekedésének lassulására, illetve visszaesésére számítanak, akkor a részvények árfolyama eshet. Ez a befektetői magatartás végig gyűrűzhet az egész tőzsdén. A gazdasági lassulástól való félelem hatása a globális piacon is megjelenhet, ha az adott gazdaság világpiaci súlya elegendő ahhoz, hogy befolyásolja a globális piaci folyamatokat. Illetve akkor is, ha a diverzifikált portfólióval rendelkező befektetők egyéb pozícióik likvidálására kényszerülnek a veszteség fedezése miatt. A medvepiac esetén az árak csökkenése akár több éven keresztül is kitarthat. Ez gyakran egybeesik, illetve előre vetíti a gazdaságban tapasztalható recessziót.

A tőzsdéken való árfolyamesést számos tényező okozhatja kezdve a gazdaság pillanatnyi állapotától, a befektetők várakozásain át a kormányzati beavatkozásokig. A medvepiac és a tőzsdei korrekció elsősorban az árfolyamcsökkenés nagyságában különbözik egymástól, illetve abban, hogy előbbi jóval tovább tart és ilyenkor az alacsony árfolyamok, csökkenő trendek nem csak átmeneti jelleggel figyelhetők meg.

Korrekció esetén az alacsony árfolyamok kiváló beszállási pontok lehetnek a befektetőknek, mivel ilyenkor csak átmeneti jelleggel, néhány hetes időtávon figyelhetünk meg visszaesést, amit egy emelkedő szakasz követ. Viszont a medvepiacok esetén nehéz ilyet találni, mivel az árfolyamesés akár évekig is elhúzódhat. Az elemzők sem feltétlen tudják ilyen esetben kellő pontossággal meghatározni a megfelelő belépési pontot.

Milyen fázisai vannak a medvepiacnak?

Kialakulásának első fázisa a magas árfolyamok és a kedvező befektetői hangulat ciklusának végén jelentkezik. Ilyenkor még magas árak és pozitív piaci kilátások mellett a befektetők egy része elkezdi zárni a pozícióit és realizálni a profitjait az értékpapírok eladásával.

A medvepiac második fázisában az értékpapírok árfolyama jelentősen esni kezd és a befektetők között is egyre inkább negatív a hangulat. A gazdasági mutatók értékei is csökkenésnek indulnak és az elmúlt időszak átlagos értékei alá esnek. A második fázist kapitulációnak is szokták nevezni, mivel a befektetők a korábban elért profitjaikat figyelmen kívül hagyva elkezdenek pánikolni és eladják a részvényeiket.

A harmadik fázisban néhány spekulatív befektető jó belépési pontnak látja az adott árfolyamszinteket. Az emelkedés reményében elkezdenek pozíciókat kiépíteni bizonyos értékpapírokban. Ez a jelenség okozhat ugyan megnövekedett forgalmat és áremelkedést bizonyos részvényeknél, de csak átmeneti jelleggel.

A negyedik fázisban az árfolyamok tovább csökkennek, viszont jóval lassabb tempóban. Egészen addig, amíg az alacsony árak és a pozitív gazdasági hírek újra vonzóvá nem teszik a piacokat a befektetők számára. Ez árfolyamemelkedéshez vezethet és a medvepiacot felválthatja a bikapiac.

Mi a medvepiac ellentéte? Olvassa el a bikapiacról szóló cikkünket is!