Névérték

Az értékpapírok esetében a névérték az a pénzösszeg, amelyet az adott papíron feltüntetnek.

Névérték jelentése

A pénzügyi kifejezés tehát arra az értékre utal, amelyet az értékpapír nominális értékének leírására használnak, amin azt a kibocsátója megállapítja.

Névérték a részvények esetében

Részvények esetében kibocsátáskor ezen az értéken lehetett az értékpapírt megvásárolni. Jelentősége a teljes jegyzett tőkéből való részesedés mértékének kiszámításában fellelhető. Az olyan tulajdonosi jogokat ugyanis mint például a szavazati és az osztalékhoz való jog a birtokolt részvények névértékének összege és a jegyzett tőke arányában gyakorolhatják a részvényesek. Ettől függetlenül ez az érték nem befolyásolja a részvények árfolyamát, amit a kibocsátás után piaci értéknek nevezünk.

A kibocsátás napján megvásárolt részvényt a jövőben valószínűsíthetően ettől különböző áron lehet majd értékesíteni a tőzsdén. Ha névértékén vásároltunk és az eladás pillanatában azt a piaci érték meghaladja, akkor nyereségről, ha a piaci érték viszont alulmúlja, akkor veszteségről beszélhetünk. A piaci értéktől függetlenül az eladott részvényt következőként birtokló személy tulajdoni hányada viszont nem változik.

Névérték a kötvények esetében

Kötvényeknél a hitel összegét határozza meg. Tehát ez az összeg, amelyet a tulajdonosnak fizetnek lejáratkor. Mivel azonban a kötvények is kereskedhetők másodlagos piacon, ezért itt is beszélhetünk piaci értékről. Ebben az esetben viszont, mivel az eladó lényegében a lejáratkor történő kifizetésre való jogot adja át, ezért a két érték szorosabb kapcsolatban áll.

Míg a kötvény névértéke garantált hozamot biztosít, a részvényé általában gyenge mutatója a tényleges értéknek.

Piaci érték

Egy részvény vagy kötvény névértéke nem a tényleges piaci értéket jelöli. A valós piaci értéket a kereslet és kínálat alakulása határozza meg, amelyet az befolyásol, hogy a befektetők milyen áron hajlandóak megvásárolni és eladni egy adott értékpapírt egy adott időpontban. Valójában a névérték és a piaci érték minimális kapcsolatban állhat a körülményektől függően.

Míg a névérték a részvény eredeti ára, amelyet a kibocsátója határoz meg, a piaci értéket a külső kereslet és kínálat erői befolyásolják. A piaci érték az az ár, amelyet a piac viselni fog, és jelentősen eltérhet a részvények kezdeti árától. Például az Apple részvények névértéke 0,00001 dollár, míg részvényeinek piaci értéke 100 dollár felett is lehet.