Nifty 50

A Nifty 50 az ötven legnépszerűbb, magas piaci kapitalizációval rendelkező, növekedési részvényre utal az 1960-as és 1970-es évekből.

A csoport olyan neveket tartalmaz, mint a Xerox, az IBM, a Polaroid és a Coca-Cola. A Nifty 50-t “egydöntéses” válogatásnak tekintették. Növekedési pályájuk és következetes osztalékemelkedésük miatt a befektetőknek azt tanácsolták, hogy vásároljanak, és soha ne adják el.

A Nifty 50 története

Nifty Fifty volt az elnevezése az amerikai növekedési részvények azon csoportjának, amely az 1960-as években és az 1970-es évek elején a kor tőkepiaci szellemének szimbolikájává váltak kiemelkedő teljesítményük miatt. A vállalatok, amelyek között olyan nevek szerepeltek, mint a McDonald’s és a Polaroid, hosszú évekig rendkívül magas szorzókon kereskedtek.

Az amerikai gazdaság és a tőzsde virágzott az hatvanas években. A “go-go” kifejezést az 1960-as évek közepén használták a tőzsdén való kereskedés agresszív megközelítésének jellemzésére, amely a gyors nyereség érdekében történő kereskedést hangsúlyozta. Legtöbbször például olyan befektetési alapokkal kapcsolatban használták a kifejezést, például Gerald Tsai Fidelity Capital Fundja.

Az 1960-as évek egyik legfontosabb jellemzője az egyre növekvő számú befektető volt az amerikai tőzsdén. Az 1960-as évek végére hétszer annyi amerikai birtokolt részvényeket, mint az 1929-es buborék csúcspontján. 1970 nyarán az amerikai tőzsde kiadott egy tanulmányt, amely szerint az országnak több mint 30 millió részvényese volt.

Az évtizedben megjelent a befektetők egy új csoportja az intézményi alapkezelők voltak. Számos új alap jelent meg a piacokon az időszak alatt, emiatt jelentős összegek áramlottak a tőzsdére. A befektetési alapok szektorának az 1960-as évek közepére 35 milliárd dollár kezelt vagyona volt.  A befektetési alapok kereskedelme így ekkorra már az összes tőzsdei ügylet negyedét tette ki.

Indai tőzsdeindex

A Nifty 50 elnevezés napjainkban is releváns, ám értelme nagyban megváltozott. Ma igy hívjuk az indiai Nemzeti Értéktőzsde (NSE) részvényindexét. Indiában a NIFTY 50 az ország gazdaságának 13 szektorában diverzifikált indexe. Az indexben megtalálhatóak pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, informatikai, fogyasztási cikkeket előállító, olaj és gáz kitermelő, autógyártó, telekommunikációs, építőipari, gyógyszeripari, energiaszolgáltató, cement és cementtermékeket előállító, műtrágyák és növényvédő szerek forgalmazásával foglalkozó és média vállalatok is. Ez a ma Indiában használt két fő részvényindex egyike, a másik a BSE SENSEX.