NYESZ-Nyugdíj előtakarékossági számla

A nyugdíj előtakarékossági számla, vagy rövidítve NYESZ egy olyan értékpapírszámlát jelent, amelyre elhelyezett összeghez alapesetben csak nyugdíjba vonuláskor lehet hozzáférni, addig pedig befektetésekre fordítható a rajta elkülönített pénz.

NYESZ jelentése

A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) a három, államilag támogatott nyugdíj megtakarítási módozat egyike az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíjbiztosítás mellett.

A NYESZ működése nagyon hasonló egy hagyományos értékpapír számlához, lényegében különböző értékpapírokkal való kereskedésre szolgál. Tulajdonosaiknak egyedül kell minden egyes befektetési döntést meghozniuk. Így például saját felelősségükre határozzák meg a befizetések összegét, devizanemét, és a konkrét értékpapírt is egyedül kell kiválasztaniuk.

NYESZ-Nyugdíj előtakarékossági számla

Nyugdíj előtakarékossági számla működése

A nyugdíj előtakarékossági számla felépítését tekintve két számlából áll: egy pénzszámlából és egy értékpapírszámlából. A pénzszámla mintegy “előszámlaként” működik. Ide érkeznek ugyanis a befizetések, az éves 20 százalékos SZJA adójóváírás, és ha eladjuk értékpapírjainkat, akkor az abból származó összeg is.

Mivel a NYESZ esetén nekünk kell kezelni a pénzünket, ezért fontos figyelembe venni, hogy itt a hozam eléréséhez nem elég a fizetőeszközt forintban tartani. A pénzszámlán lévő (különböző devizákban tartott) pénzeszközeink terhére adhatunk megbízást a banknak a különböző, általunk kiválasztott értékpapírok (részvények, kötvények, állampapírok vagy különböző befektetési alapok jegyeinek) vásárlására.

Innentől kezdve a nyugdíj előtakarékossági számlán valójában nem a pénzünk lesz közvetlenül, hanem az ebből az összegből vásárolt értékpapírok, amelyekkel kereskedni tudunk. Például, ha időközben megnő az adott értékpapír árfolyama, akkor el tudjuk adni és ezáltal hozamra tehetünk szert. Az így létrejött portfólió ezt követően az értékpapírszámlán lesz nyilvántartva.

NYESZ előnyei

A NYESZ esetén nincs előírt havi megtakarítási összeg. Akkor és annyi pénzt tehetünk rá, amennyit éppen meg tudunk oldani. Ha valaki az átlagnál jobban érdeklődik és jobban is ért a pénzügyekhez, értékpapírokhoz, és van ideje arra, hogy menedzselje a nyugdíj előtakarékossági számláját, illetve szereti teljesen saját kezében tartani az összes pénzügyi döntését, akkor ez egy ideális választás lehet.

A NYESZ egyik legnagyobb előnye, hogy ha relatíve keveset kereskedünk rajta, akkor nagyon alacsonyak a költségei. Már egy egyszeri, 5.000 forintos befizetéssel indíthatunk NYESZ-t. Az éves számlavezetési díj pedig jellemzően 2.000-3.000 forint között mozog. Ez egy egyszerű értékpapírszámla, nincsenek rejtett költségek, bonyolult szerkezet, beépített egyéb szolgáltatások. Ha valakinek volt már tapasztalata értékpapír számlákkal, akkor a NYESZ-en is ki fog tudni igazodni.

A leginkább egyedi előnye az összes többi nyugdíj megtakarítással szemben, hogy nincsen rendszeres fix megtakarítási összeg, amit minden hónapban be kellene fizetnünk. Itt nem történik semmiféle szankció akkor, ha éppen hónapokig nem fizetünk be semmit sem a számlánkra. Tehát teljesen rugalmasan intézhetjük a nyugdíjcélú befizetéseinket. Annyi megkötés van a befizetés összegére vonatkozóan, hogy a nyitáskor minimum 5.000 forintot kell elhelyeznünk rajta. Emellett arra kell figyelnünk, hogy a számlavezetési díjra, egyéb költségekre elegendő fedezet álljon rendelkezésre nyugdíj előtakarékossági számlánkon.

Nyugdíjcélú felhasználás esetén – és ha a nyitástól számítva már legalább 10 év eltelt – a NYESZ-en lévő értékpapírok hozama után adókedvezmény jár. Ez azt jelenti, hogy az értékpapír megtakarításokon elért hozam után (az osztalék kivételével) nem kell kamatadót és tőzsdei árfolyamnyereség-adót fizetnünk. Másik fontos előnye, hogy megtakarításunk biztonságáról a BEVA (Befektető-védelmi alap) gondoskodik. Ez abban az esetben nyújt védelmet, ha a NYESZ-t vezető intézménnyel szemben felszámolási eljárás indulna, és nem tudja kifizetni számunkra a befektetésünk aktuális értékét.

NYESZ hátrányai

A NYESZ szakértelem nélkül komoly kockázatokat rejt. Ha nincs időnk megfelelően informálódni a pontos lehetőségeinkről és azok potenciális következményeiről, vagy ha nem foglalkoztunk még korábban értékpapírokkal és nem vagyunk benne teljesen biztosak, hogy mit csinálunk, akkor ez lehet számunkra az egyik legkockázatosabb eszköz.

A nyugdíj előtakarékossági számla aktív menedzselést igényel. Nem egy olyan nyugdíj előtakarékosság, amit egyszer elindítunk és megy a maga útján, hanem azt folyamatosan kezelnünk és figyelnünk kell. Nem elég csak befizetnünk a pénzt. Azt át kell váltanunk a megfelelő pillanatban a kívánt devizára és abból meg kell vennünk az általunk kiválasztott értékpapírt – szintén az optimális pillanatban.

A NYESZ költségei a tranzakciók számával nőnek. Arra is ügyelnünk kell, hogy a tranzakciós költségek ne emésszék fel a hozamainkat. A számlavezetési díjon felül ugyanis tranzakciós díjat is felszámol a pénzintézet minden egyes ügylet után. Ennek mértéke az adott, konkrét értékpapírtól függ és attól, hogy a bank honnét szerzi ezt be. Ha tehát mozgás történik a számlán, azaz veszünk vagy eladunk egy értékpapírt, akkor az minden esetben költséggel jár.

Amennyiben elindítunk egy nyugdíj előtakarékossági számlát, akkor nem a most érvényben lévő 65 éves, hanem a jövőben érvényes nyugdíjkorhatárra szerződünk. Azt pedig még egyelőre senki sem tudja pontosan megjósolni, hogy mennyi is lesz majd akkor.