Önerő

Az önerő a különféle hitelből és lízingből finanszírozott vásárlás azon része, melyet a vevő saját megtakarításából fizet; a hitelrész ezt egészíti ki a vételárra.

Jelzálogból történő ingatlanvásárlás esetén az önerő megadható, mint az ingatlan vételára (hitelfedezeti érték) és a felvenni kívánt lakáshitel közötti különbség. Ezen összeg mértéke bankonként és hiteltípusonként változó lehet.

Az önerő jelenti azt az összeget, amelyet saját magunknak kell megfizetni az ingatlan megvásárlásakor, és nem fedezhető hitelből. A jogszabályok szerint a bank legfeljebb a hitelfedezeti érték 80 százalékáig nyújthat hitelt. Az önerő tehát a rendelkezésünkre álló összeg, amelyet a vételár részeként fizetünk ki, melyet kiegészíthetünk lakáshitellel, hogy az adott ingatlan teljes ára a rendelkezésre álljon.

Önerő igazolása

Hitelfelvétel előtt az ügyfeleknek általában munkáltatói igazolással, bankszámlakivonattal, jövedelemigazolással és a közüzemi számláik másolatával kell alátámasztaniuk a fizetőképességüket. Amennyiben a felvenni kívánt hitel önerő alapú, akkor az önerő igazolás bemutatására is szükség van, e nélkül a bankok nem folyósítanak.

A hitelintézetek ezt azért kérik, mert a hivatalos dokumentum igazolja, hogy az ügyfél befizette a hitelfelvételhez szükséges saját részt, vagy rendelkezik az önerőnek minősülő vagyonnal, ami lehet például megtakarítás vagy ingatlanfedezet. A bankok általában a hitelszerződés aláírása után kérik az önerő igazolás bemutatását, mielőtt rendelkezésre bocsátanák a kért pénzösszeget.

Mi szolgálhat önerőként?

Leggyakrabban készpénz, folyószámlán lévő megtakarítás vagy lakástakarék az önerő. Amennyiben házaspárként meglévő gyermekek mellett vásárolnánk ingatlant akkor a Családi Otthonteremtési Kedvezmény alapján igényelhető vissza nem térítendő támogatással is kalkulálhatunk. Bár, ennek elfogadása önerőként bankonként változhat.

Ha már kimerítettük a meglévő forrásainkat, de így sem gyűlt össze az elvárt önerő, akkor felmerülhetne a hiányzó rész személyi kölcsönből történő kiegészítése. Ezzel kapcsolatban viszont a Magyar Nemzeti Bank szigorította a szabályokat és nem engedélyezi az önerő hitelből való finanszírozását.

Opció lehet azonban a Babaváró hitel, amelynek esetén úgy rendelkezik az MNB, hogy mivel ez egy állami kezességvállalással folyósított támogatási forma – melynek elsődleges célja, hogy segítse a családok ingatlanhoz jutását – ezért lehetővé teszi, hogy az igénybe vett babaváró támogatás 75 százalékát hozzáadhassák az önerőhöz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha igénybe tudjuk venni a babaváró támogatás maximális, 10 millió forintos összegét, akkor abból 7,5 millió forintot használhatunk fel önerőként lakásvásárláshoz.

Az ingatlanfedezetű hitel esetében önerőként nem csak készpénzt, hanem plusz ingatlanfedezetet is elfogadnak a bankok. Ez lehet tulajdonunkban lévő családi ház, társasházi lakás, hétvégi ház, üdülő, vegyes funkciójú ingatlan, építési telek vagy termőföld. Amennyiben ezek bármelyikét be tudjuk vonni plusz fedezetként a lakáshitelbe, akkor azzal biztosítható az önerő. Azzal azonban számolni kell, hogy a plusz ingatlanfedezettel nagyobb felelősséget vállalunk. Ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk visszafizetni a hitelt, akkor a bank elveheti a plusz fedezetként nyújtott ingatlanunkat is.